22,5 miljoen euro extra voor matige psychische problemen

Bezoek aan psycholoog terugbetaald eind 2018

© BELGA

Vanaf eind volgend jaar krijgen mensen met matige psychische problemen een bezoek aan de psycholoog terugbetaald. De federale regering maakt daarvoor een bedrag vrij van 22,5 miljoen euro op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

jom

In het akkoord over de begroting dat de federale regering vannacht afsloot, zijn ook een aantal sociale maatregelen opgenomen. Een van de meest opvallende is de goedkeuring van de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog, een voorstel van minister van Volksgezondheid De Block. In tegenstelling tot een bezoek aan de huis- of tandarts, betalen Belgen op vandaag de volle pot als ze bij een psycholoog langsgaan. Eén raadpleging kost al snel 50 euro.

Concreet start de terugbetaling eind volgend jaar. Er is een extra budget vrijgemaakt van 22,5 miljoen euro voor het terugbetalen van kortdurende behandeling voor mensen met matige psychische problemen. Patiënten kunnen daarvoor terecht bij een klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog die door de overheid is erkend. Hoeveel het remgeld zal bedragen en of er een doorverwijzing van een huisarts nodig is, is nog niet duidelijk.

“Door te voorzien in psychologische zorg in de eerste lijn, zullen mensen die nu soms jaren moeten wachten op hulp sneller een behandeling krijgen”, zegt De Block. “We maken psychologische hulp toegankelijker en op die manier vermijden we dat bepaalde problemen escaleren.”

De beslissing is historisch. Al jaren vragen experts en patiënten om de terugbetaling. Een op de drie Belgen kampt met mentale problemen. De Belgen zijn kampioen in het slikken van antidepressiva. Volgens cijfers van het Riziv die De Tijd eind vorig jaar publiceerde, gebruiken net geen een op de tien Belgen (of 1,2 miljoen mensen) minstens één keer per jaar antidepressiva. De keuze voor mensen met matige problemen is niet toevallig. Bij lichte en matige depressie is psychotherapie een wetenschappelijk bewezen alternatief voor medicatie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten