IJsje smelt maar niet, het internet is in de war

Er is iets vreemds aan de hand met de ijskoekjes met vanillesmaak van het Australische supermarktmerk Coles. Dat ondervond oma Mary Salter toen haar kleinzoon tijdens een woedeaanval een ijsje door het raam gooide. Het zoete tussendoortje smolt maar niet, ook al was het buiten warm.

vwh

Het ijsje smolt geen klein beetje. Nu wil de oma weten wat er precies allemaal in het ijsje zit, dus richtte ze zich tot Coles via Facebook. “Hey. Kun je me alstublieft vertellen wat er in jullie ijsjes zit? Ik ben benieuwd omdat mijn kleinzoon er afgelopen vrijdag eentje door het raam gooide. De ene helft belandde op de oprit, de andere in het gras”, schreef ze zondag. “Ik liet de stukjes liggen voor de katten, honden, vogels en mieren in de buurt en hield het in de gaten. Ik stelde vast dat geen enkel dier nog maar in de buurt kwam van het ijsje, zelfs de mieren niet. Intussen is het ijs nog niet gesmolten en vraag ik me af wat er in hemelsnaam allemaal in zit. Kun je me uitleggen waarom het ijs na vier dagen en bij een temperatuur van 26 graden Celsius nog steeds niet gesmolten is en waarom niemand het opeet”, staat er.

Verder heeft de oma nog een oproep voor alle mensen die dezelfde ijsjes in hun vriezer hebben liggen. “Doe hetzelfde: breek het ijsje in twee en gooi beide helften buiten. Kijk of het smelt of als een dier het opeet”, schrijft ze. “Ik ben geïnteresseerd in jullie antwoord, Coles”, laat Mary nog weten. De reacties op haar bericht zijn zeer uiteenlopend. Sommige Facebook-gebruikers hebben hetzelfde nooit voor, andere zeggen dan weer dat de ijsjes vol chemicaliën zitten en ze daardoor niet smelten. Nog andere gebruikers focussen zich op iets anders: het feit dat hun kleinzoon ijsjes niet door het raam zou mogen gooien. Een reactie van Coles blijft voorlopig uit.

In 2014 kwam het merk al eens in opspraak toen enkele Walmarkt-klanten ontdekten dat de ijsjes niet smolten. Toen gaf het bedrijf wel een reactie. “Onze ice cream sandwiches zijn gemaakt op basis van simpele ingrediënten en veelvoorkomende voedseltechnieken. Die laten het toe om ervan te smullen zonder dat ze uit je handen vallen. Er zit onder meer een middel in waardoor het ijs verdikt. Je krijgt een honingachtige textuur die het smeltproces vertraagt. Wanneer het product begint te smelten en vloeistoffen verdampen, blijft een soort schuim achter”, klonk het toen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook