Ramp op het nippertje vermeden? Raket van Noord-Korea kwam gevaarlijk dicht bij passagiersvliegtuig Air France

Bron © CBS

Een testraket van Noord-Korea en een Boeing van Air France passeerden kort na elkaar in hetzelfde gebied. Foto: ap/reuters

Tien minuten. Meer tijd zat er niet tussen de passages van de Noord-Koreaanse testraket en een passagiersvlucht van Air France in hetzelfde gebied. Op de vlucht richting Parijs zaten meer dan 300 passagiers.

“De nieuwe rakettest van Noord-Korea (van afgelopen vrijdag, nvdr.) was de meest bedreigde tot nu toe”, zo bevestigde het Amerikaanse Pentagon nadat dictator Kim Jong-Un verklaard had dat zijn land “binnen de maand heel de Verenigde Staten zou kunnen treffen”.

Nu blijkt dat de raket - hoewel nog niet “gewapend” - ook een meer directe bedreiging vormde. Amper 45 minuten nadat de Air France-vlucht was opgestegen in het Japanse Tokio en koers had gezet richting het Franse Parijs, werd ook de langeafstandsraket in Noord-Korea gelanceerd.

De raket vloog meer dan 3.700 kilometer ver en 3.200 meter hoog om vervolgens te landen in de Japanse Zee. Amper tien minuten daarvoor was de Boeing 777 met 323 passagiers aan boord nog in hetzelfde gebied gepasseerd.

De Franse luchtvaartmaatschappij heeft intussen gereageerd op het nieuws. “De testzones van Noord-Korea overlappen niet met onze vluchtroutes. We analyseren voortdurend de risico’s van onze routes en passen ze altijd meteen aan waar nodig”, luidt het in een persbericht.

LEES OOK. VS en Zuid-Korea voeren gemeenschappelijke militaire oefening uit

Door mtm
AANGERADEN