Geert Bourgeois (N-VA) krijgt naast loon van Vlaams minister-president ook nog pensioen van 919 euro

Bron © eigen berichtgeving

Foto: BELGA

Izegem -

Als Vlaams minister-president verdient Geert Bourgeois (N-VA) bijna 253.000 euro per jaar. Daarbovenop ontvangt hij ook nog eens een pensioen van 919 euro. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) aan de stad Izegem, waar Bourgeois tussen 1983 en 1994 schepen was.

“Wie dacht dat het graaien zich beperkte tot het zuidelijke landsgedeelte of de hoofdstad vergist zich. Niemand minder dan de Vlaamse regeringsleider graait al even gretig in de publieke grabbelton als zijn PS-collega’s”, aldus Sintobin.

Geert Bourgeois (N-VA) krijgt naast loon van Vlaams minister-president ook nog pensioen van 919 euro
Stefaan Sintobin. Foto: Photo News

“Met een jaarwedde van 252.528 euro - onkostenvergoeding niet inbegrepen - is Bourgeois een van de topverdieners onder de Belgische politici. Maar begin vorig jaar diende hij bij de stad Izegem ook nog eens een aanvraag in voor een rustpensioen. Hij informeerde zelfs of hij het met terugwerkende kracht kon ontvangen.”

Het schepencollege van de West-Vlaamse stad stemde in met de aanvraag, waardoor Bourgeois maandelijks 919 euro pensioen (netto blijft daar 689 euro van over) ontvangt. “En als voorzitter van de gemeenteraad ontvangt hij bovendien nog eens een dubbele zitpenning van 296 euro per raadszitting.”

Volgens Sintobin zijn de grenzen van het fatsoen overschreden. “Terwijl de mensen verplicht worden om langer te werken voor een van de laagste pensioenen van Europa, grist de Vlaamse numero uno erop los.”

“Andere jobs”

Op het kabinet-Bourgeois betreuren ze de beschuldigingen. “Hier wordt gedaan alsof het om het zoveelste schandaal in de graaicultuur gaat”, luidt het. “Maar eigenlijk krijgt de minister-president gewoon waar hij, waar iedereen recht op heeft. Meer is het niet: iedereen die een bepaalde periode een job heeft uitgeoefend, heeft recht op een pensioen. Als je verschillende jobs hebt uitgevoerd, wordt dat in verschillende schijven betaald.”

Dat Bourgeois nu een riant loon krijgt als minister-president “doet er niet toe”. “Stel dat iemand eerst als leerkracht heeft gewerkt om dan veel meer te gaan verdienen als advocaat. Moet die persoon dan zijn leerkrachtenpensioen afstaan? Neen, want hij heeft daarvoor gewerkt. Hij heeft dat verdiend.”

Het feit dat Bourgeois wettelijk gezien niets verkeerd doet, maakt volgens Sintobin niet uit. “Yvan Mayeur (de voormalige PS-burgemeester van Brussel, nvdr.) beging strikt wettelijk ook geen overtredingen bij Samusocial, maar op moreel vlak is dit beneden alle peil. Hij had op z’n minst het einde van zijn loopbaan moeten afwachten.”

Door mtm
AANGERADEN