Prins Brokkenpiloot: het parcours van een ongeleid projectiel

© Photo News

Verliest prins Laurent op zijn 53ste dan toch zijn jaarlijkse dotatie van 308.000 euro na een zoveelste eigenzinnige daad zonder goedkeuring van de regering? Hij lijkt doof voor dat dreigement, dat hij in het verleden al tientallen keren te horen kreeg. Het enfant terrible van de koninklijke familie gedraagt zich immers al zijn leven lang als een ongeleid projectiel. Een overzicht van dertig jaar strapatsen.

Geert Neyt

LEES OOK. Speelt Laurent zijn dotatie kwijt? Premier Michel wil “proportionele sanctie” na nieuwe frats van prins

Het is al de derde keer dit jaar dat premier Michel het ongehoorzame koningskind tot de orde moet roepen. In januari kreeg Laurent al te horen dat de regering zijn dotatie zou afnemen omdat hij, in weerwil van eerdere afspraken, nog maar eens op eigen houtje een ontmoeting had geregeld met een buitenlands politicus. Deze keer met de premier van Sri Lanka. Laurent zelf leek zich opnieuw van geen kwaad bewust en verlinkte zichzelf door trots foto’s van zijn ontmoeting te twitteren.

Iemand anders zou na een dergelijke strenge terechtwijzing de luwte opzoeken of toch een toontje lager zingen. Niet zo Laurent , die in diezelfde week nog in de wandelgangen van het parlement liet optekenen dat de politici en het Paleis hem en zijn familie met rust moesten laten want dat hij de staat al meer geld had gegeven dan hij had gekregen.

Uitschuivers

Leden van de koninklijke familie mogen geen politiek standpunt innemen omdat hun handelingen wettelijk gedekt worden door de regering. In ruil voor die terughoudendheid krijgen zij jaarlijks een dotatie. Maar prins Laurent kan zich blijkbaar niet vinden in die regeling. Hij staat op zijn recht op vrije meningsuiting, maar wil tegelijk ook zijn dotatie niet opgeven.

Is de benjamin van Albert en Paola hardleers, rebels, wereldvreemd, dom of alle tegelijk? Of vindt hij dat hij als iemand van koninklijken bloede automatisch recht heeft op die riante som geld van het volk en niemand zaken heeft met wat hij daarmee uitspookt? Geen mens die het kan zeggen. Maar dat Laurent met zijn opeenstapeling van blunders al decennialang aan de poten van de monarchie zaagt , bewijst onderstaand lijstje van uitschuivers.

Jeugdzondes

Dertig jaar geleden gedroeg prins Laurent zich zoals wel meer emotioneel verwaarloosde kinderen van geprivilegieerde ouders. Geconfronteerd met de leegheid van een levenslang bestaan als reserveprins vond Laurent troost in dure feestjes en snelle wagens. Hij leek destijds wel vergroeid met zijn verzameling bolides. Toen hij vernam dat de politie machteloos stond tegenover de snelheid van gangsterwagen Subaru Impreza, bestelde hij er prompt een exemplaar van, in turboversie.

Zijn zware voet bezorgde hem een resem snelheidsboetes en in 1987 verloor hij zelfs even zijn rijbewijs. Toen het magazine Royalty hem filmde terwijl hij zonder gordel over het wegdek scheurde, startte ook zijn moeilijke verhouding met de pers. “Jij bent van VTM zeker, ik zie het aan je smoel” slingerde hij een beteuterde cameraman nadien in het gezicht.

Wendy

© Photo News

In de jaren negentig verlegde Laurent zijn focus van snelle wagens naar vrouwelijk schoon. Wat , in het geval van zijn vermeende relatie met pin-up/zangeres Wendy Van Wanten, leidde tot eindeloos gespeculeer in de pers en het ontstaan van een heel nieuwe genre van moppen. Toen Wendy in 1997 het slachtoffer werd van een carjacking nabij de prinselijke villa, gaf dat aanleiding tot het hardnekkige gerucht dat de prins de vader was van een van haar kinderen. Elke connectie met prins Laurent werd echter door alle partijen en in alle toonaarden ontkend.

Het was misschien goed dat zijn oom, koning Boudewijn, dit allemaal niet meer hoefde mee te maken. Hij vond het al erg genoeg dat Laurent als enige van de vorstelijke familie weinig geloofsijver aan de dag legde en al helemaal niets te maken wou hebben met de charismatische beweging. Integendeel, prins Laurent drukte zijn wens uit om ooit met een Arabische vrouw te trouwen en de eerste moslim van de familie te worden.

Salische wet

© BELGA

Of dit heeft meegespeeld voor Boudewijn om voor zijn dood een einde te maken aan de Salische wet, waardoor voortaan ook vrouwen op de Belgische troon zouden worden toegelaten, zullen we nooit weten. Laurent zag zich daardoor op de lijst van troonopvolgers wegzakken van plaats 2 naar plaats 11 en moest zijn ambities om ooit op de Belgische troon te zitten definitief opbergen.

Het volk had ondertussen op de prins het imago gekleefd van de sympathieke rebel te midden van een koninklijke familie vol “stijve harken”. Wat nog werd versterkt nadat Laurent was teruggefloten door de regering omdat hij de bevolking had opgeroepen mee te betogen met dierenrechtenorganisatie Gaia.

Brokkenparcours

Ook na die turbulente jeugdjaren, de toekenning van een prinselijke dotatie en zijn huwelijk met prinses Claire zal prins Laurent een eigen koers blijven rijden. Hoe langer hoe meer lijkt die wel heel erg op een hopeloos brokkenparcours.

Moslim als peter

Bij de geboorte van zijn dochter Louise, verklapt Laurent dat het meisje eenmoslim als peter zal krijgen. Een sympathieke blijk van multiculturalisme, ware het niet dat de keuze was gevallen op Reza Pahlavi, de zoon van de verdreven sjah van Perzië/Iran. Louis Michel, vader van de huidige premier en toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, brengt de prins op andere gedachten en vermijdt daarmee een diplomatieke rel met het Iran van de ayatollahs, dat komaf had gemaakt met de goddeloze luxe van de verwesterde sjah en zijn familie.

© Mediahuis

Betalen voor geboortefoto’s

Nieuwe kinderen, nieuwe problemen. Na de publicatie van de eerste geboortefoto’s van Laurents kersverse tweeling Aymeric en Nicolas, lekt uit dat weekblad Story aan de prins 15.000 euro heeft betaald voor de beelden, hoewel het gebruikelijk is dat dergelijke foto’s gratis ter beschikking worden gesteld. In Frankrijk heeft Point de Vue de primeur. Premier Verhofstadt laat de koehandel ongedaan maken. Laurent stelt met klem dat hij enkel een bevriend fotograaf een plezier heeft willen doen en zelf geen cent heeft ontvangen.

Schenking van zeemacht

In een proces over fraude met overgebleven geld van de marine komt boven water dat de zeemacht 180.000 euro aan prins Laurent heeft geschonken om zijn villa Clémentine in Tervuren te renoveren en twee dierenklinieken te onderhouden. Laurent wordt opgeroepen als getuige en moet de som integraal terugbetalen. Papa Albert verbant zijn zoon zes maanden uit het Paleis.

© Pol De Wilde - VUM

Reis naar Congo

Laurent zorgt voor een stevige diplomatieke rel door het negatieve reisadvies van premier Yves Leterme en zijn vader koning Albert in de wind te slaan en toch naar Congo af te reizen om daar een minister te ontmoeten én president Joseph Kabila. Albert zet zijn hardleerse zoon voor de tweede keer zes maanden op de strafbank.

Geflopte herbebossing

Laurent voelt zich als een ongehoorzaam kind behandeld en gaat mokken in een hoekje. Later dat jaar legt hij contacten met een Libische diplomaatmet de vraag hoe hij de kosten kan recupereren die een van zijn vzw’s heeft gemaakt voor een geflopt herbebossingsproject in Libië. Het parlement staat op zijn achterste poten en spreekt van “een parallelle diplomatie” en “heimelijke steun aan Libische rebellen”. Leterme heeft het over “een zeer riskante en onverstandige daad” en geeft Laurent nog één kans. Anders wordt zijn toelage afgepakt.

Maar in 2013 is er alweer een nieuwe diplomatieke rel in de maak als de prins opnieuw zonder overleg contacten heeft met Angolese diplomatenover een milieucontract.

Ruzie met familie

Prins Laurent is niet alleen voor de regering een loose cannon. Hij heeft het ook voortdurend aan de stok met al zijn familieleden. Hij voelt zich gesaboteerd door zijn familie die hem nooit de dingen laat doen die hij wil doen. “Ik ben het kotsbeu dat ze me altijd stokken in de willen steken”, zegt de misnoegde prins in 2014. Als hij later dat jaar in het ziekenhuis belandt na een longontsteking en in een kunstmatige coma wordt gehouden, komen zijn ouders hem twee weken lang niet bezoeken.

© Photo News

Operatie negatie

De ruzie met zijn ouders leidt tot een gênante vertoning op het jaarlijkse Te Deum op Koningsdag. Als Paola en Albert hun jongste telg willen groeten voor de camera’s, weigert hij hun uitgestoken handen te schudden. Paola probeert nog te vragen wat er scheelt maar Laurent gunt hen geen blik. Achteraf zegt een intimus van de familie: “Hij had weer een van die dagen”...

Lees ook

Nu in het nieuws