Jongeren in de bres voor jeugdhuis Tap

© eva

De Kuurnse jongeren vragen dat het gemeentebestuur helpt om van jeugdhuis Tap opnieuw een populaire ontmoetingsplaats te maken. Het is een van de vele vragen die naar voren zijn gekomen na een overleg dat de jeugdraad organiseerde.

Evelien Vantomme

“De Kuurnse jeugd maakt zich zorgen over de toekomst van jeugdhuis Tap”, zegt Pieter Defoor, voorzitter van de jeugdraad.

In Kuurne zijn er twee jeugdhuizen actief. Het populairste is ‘t Molentje, maar uit het overleg van de jeugdraad blijkt dat de jongeren ook JH Tap genegen zijn.

Het jeugdhuis kruipt uit een diep dal nadat vijf jaar geleden een sluiting door financiële problemen maar nipt kon worden vermeden. Sindsdien proberen de nieuwe besturen het jeugdhuis een nieuw leven in te blazen.

“Beide jeugdhuizen worden door de jeugd gezien als toffe plekken om uit te gaan en elkaar te ontmoeten. Jongeren zien zeer veel potentieel in jeugdhuis Tap. Daarom vragen ze het gemeentebestuur om het jeugdhuis meer te ondersteunen, zodat het alle kansen krijgt om een nog beter draaiend jeugdhuis te worden, zowel inhoudelijk als op het vlak van infrastructuur.”

Het gemeentebestuur reageert positief. “We zijn tevreden dat het jeugdhuis Tap steun krijgt van de jongeren. We gaan samenzitten met het nieuwe bestuur en kijken op welke manier we meer kunnen helpen. Ook wij vinden het belangrijk dat jeugdhuis Tap blijft bestaan”, zegt schepen van Jeugd Chris Delneste (CD&V).

Nog veel andere voorstellen

De Kuurnse jeugd heeft nog over veel meer een mening. De jeugdraad zette de tientallen wensen en verzuchtingen op papier en gaf het lijvige rapport aan de gemeenteraad.

Zo willen de jongeren meer fuiven voor twintigplussers, vinden ze het sluitingsuur om 4 uur veel te vroeg en vragen ze het gemeentebestuur om in fuifzalen een automaat met oordoppen te voorzien.

Naast het feesten had de jeugd ook nog tal van andere voorstellen, zoals openbare fitnesstoestellen, een looppiste, openbare toiletten en meer groen op het marktplein.

De schepen van Jeugd belooft om samen met het gemeentebestuur de vele voorstellen te onderzoeken. “Er zijn heel veel ideeën, het ene al meer haalbaarder dan het andere. Samen met de jeugdraad gaan we bekijken wat mogelijk zal zijn om te realiseren.”

Het was de eerste keer dat de jeugdraad in een vorm van een pop-upcafé een inspraakmoment organiseerde. Om de rol als stem van de jeugd nog meer te kunnen uitspelen, zullen in de toekomst nog dergelijke activiteiten volgen waar de jongeren gehoord worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten