PS-politica is dé mandatenkampioen van 2016

Bron © Cumuleo, De Tijd

Van links naar rechts: Ludwig Vandenhove - Eliane Daels en Koen Kennis Foto: rl, rr, pdr

Met 27 betaalde mandaten is PS-politica Eliane Daels de absolute mandatenkampioen van 2016, zo melden Cumuleo en De Tijd. De schepen van Burgerlijke Stand van het Brusselse Evere heeft liefst 8 betaalde mandaten meer dan de nummer twee in de stand: N-VA’er Koen Kennis.

Om belangenvermenging tegen te gaan zijn onze politici - zowel ministers, parlementsleden, burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden en topambtenaren - verplicht om elk jaar een overzicht te geven van hun mandaten, zowel bezoldigd als onbezoldigd. Daarnaast moeten ze onder gesloten omslag ook hun vermogen aangeven bij het Rekenhof.

Vrijdag verscheen de nieuwe lijst met mandaten in het Belgisch Staatsblad. Daaruit is af te leiden dat de Everse PS-schepen Eliane Daels liefst 27 betaalde (en 2 niet betaalde) mandaten heeft. Dat meldt ook CumuleoKoen Kennis, de N-VA-schepen van Financiën en Mobiliteit, heeft in totaal 39 mandaten, maar daarvan zijn er maar 19 betaald. De top 3 van de lijst wordt vervolledigd door VBO-topman Ivo Van Damme. Hij heeft 18 mandaten, waarvan er 17 betaald worden.

De man met de meeste mandaten van allemaal is SP.A’er Ludwig Vandenhove, de gedeputeerde en voormalige burgemeester van Sint-Truiden. Hij heeft liefst 57 mandaten in totaal, maar daarvan worden er maar 2 betaald. Het Gentse gemeenteraadslid van Groen Bram Van Braeckevelt volgt met 55 mandaten (41 onbezoldigd).

Het aantal mandaten is vorig jaar gestegen. In 2016 waren er 49.241, ofwel bijna 2.000 meer ten opzichte van de 47.421 van 2015. 125 mensen gaven hun mandaten niet aan, 49 vergaten hun vermogen te melden.

 

De mandatenkampioenen

 

Door mtm
AANGERADEN
Meest recent