Dit weten we al over de man die inreed op mensenmassa tijdens betoging in VS

Bron © ABC News

De 20-jarige James Alex Fields Jr. reed zaterdag in op een mensenmassa in Charlottesville. Foto: afp/reuters

Bij zware rellen tijdens een extreemrechtse betoging in het Amerikaanse Charlottesville (Virginia) zijn zaterdag drie doden gevallen. Twee agenten lieten het leven tijdens een helikoptercrash en een vrouw kwam om het leven toen een auto opzettelijk inreed op een groep tegenbetogers. De dader werd al opgepakt. Dit weten we al over de incidenten en over de verdachte.

LEES OOK. Trump veroordeelt “flagrante uiting van haat”, maar zijn reactie komt zwaar onder vuur te liggen

Wat is er gebeurd?

De chaos ontstond toen een groep neonazi’s, skinheads, white supremacists en leden van de Ku Klux Klan verzamelde in Charlottesville voor ‘Unite the Right’. Dat is een rally die georganiseerd werd uit protest tegen de beslissing van de gemeente om het standbeeld van de geconfedereerde generaal Robert E. Lee uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) weg te halen uit een lokaal park.

 

 

De extreemrechtse betogers werden “ontvangen” door honderden tegenbetogers, wat tot zware rellen en gewelddadige opstoten leidde. De situatie liep zo uit de hand dat Virginia-gouverneur Terry McAuliffe de noodtoestand uitriep.

Op het moment dat de tegenbetogers door een straat in het centrum aan het marcheren waren, reed een zilverkleurige Dodge Challenger opzettelijk op hen in. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven. Zij werd nog niet geïdentificeerd. “Plots zag ik mensen rondom me door de lucht vliegen”, zegt de 24-jarige Sam Becker, die ook gewond raakte.

Wie is de verdachte?

De lokale politie kon kort na de feiten een verdachte oppakken. Het gaat om James Alex Fields Jr., een 20-jarige die onlangs verhuisde van Kentucky naar Maumee (Ohio). Volgens Amerikaanse media is hij een aanhanger van de alt-rightbeweging. “Ik wist dat hij naar een bijeenkomst zou gaan”, aldus zijn moeder Samantha Bloom. “Maar ik dacht dat het een bijeenkomst voor president Trump was, niet voor neonazi’s. Ik probeer me niet te veel te moeien met zijn politieke opvattingen. Maar mijn zoon is geen racist. Hij heeft ook een donkere vriend...”

 

 

De jongeman reed vrijdag meer dan 850 kilometer om deel te nemen aan de betoging. Net ervoor had hij nog een sms’je naar zijn moeder gestuurd om te melden dat hij zijn kat naar haar appartement had gebracht. “Ik had hem nog gezegd dat hij voorzichtig moest zijn, dat hij op een vredige manier moest betogen.”

Op sociale media circuleren al heel wat foto’s en posts van Fields, waaruit de link met het extreemrechtse en zelfs het neonazi-milieu duidelijk wordt. Hij plaatste foto’s van soldaten met swastika’s, van Hitler, van de Syrische dictator Assad en van Pepe The Frog, een symbool dat gelinkt wordt aan de alt-rightbeweging. Hij zou naar Charlottesville afgezakt zijn om mee te betogen met Vanguard America, een groepering die pleit voor een “volledig blank” Amerika. Hij diende twee jaar geleden ook enkele maanden in het Amerikaanse leger. Waarom hij er zo snel mee kapte, is niet bekend.

Fields werd al in staat van beschuldiging gesteld voor doodslag en het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen. Maandag zal hij een eerste keer voor de rechter verschijnen.

 

 

Wie werd nog opgepakt?

De staatspolitie van Virginia meldde zondag dat er in de nacht van zaterdag op zondag nog drie mensen werden opgepakt na de rally. Het gaat om Troy Dunigan (21), Jacob L. Smith (21) en James M. O’Brien (44). De drie worden beschuldigd van wangedrag, aanranding en verborgen wapendracht.

Hoe erg zijn de gewonden eraan toe?

In totaal werden twintig mensen behandeld in het ziekenhuis, laten de autoriteiten weten. Vijf van hen verkeren in kritieke toestand, vier zijn zwaargewond, zes lichtgewond en tot slot nog vier die er zo goed als ongedeerd vanaf kwamen.

 

 

Wie zijn de slachtoffers van de helikoptercrash?

Enkele uren na de dodelijke aanrijding crashte er nog een politiehelikopter die boven het gebied van de betoging cirkelde. De twee inzittenden, luitenant Jay Cullen en piloot Burke M. M. Bates, kwamen daarbij om het leven. Niemand anders raakte gewond. “De helikopter assisteerde onze grondtroepen om de situatie onder controle te houden toen het toestel iets voor 17 uur neerging in de buurt van een golfterrein. De oorzaak van de crash wordt nog onderzocht”, aldus de staatspolitie.

Cullen studeerde in 1994 af aan de politieschool in Virginia en vervoegde de luchtpolitie in 1999. Hij laat een vrouw en twee zoons na. Bates studeerde af in 2004 en was nog maar bij de luchtpolitie sinds vorige maand. Hij zou zondag 41 worden. Hij laat een vrouw en een zoon en een dochter na. “Onze politiefamilie is in rouw”, aldus kolonel W. Steven Flaherty.

Dit weten we al over de man die inreed op mensenmassa tijdens betoging in VS
Foto: ap
Door mtm