Agent die vier terroristen doodde krijgt applaus: hij klopte overuren om gezin te onderhouden

Bron © Daily Mail

Agenten van de Mossos op patrouille. Foto: EPA

De agent die bij de terreuraanval in Cambrils eigenhandig vier van de vijf terroristen doodde, werd door het voltallige politiedepartement van de Spaanse badplaats ontvangen met een daverend applaus voor zijn heldhaftige optreden. De man had eigenlijk helemaal niet aan het werk moeten zijn: hij werkte overuren om zijn gezin te onderhouden, blijkt nu.

Lees ook: Het vergeten 15de slachtoffer van de terroristen: “Was hij maar op de Ramblas gedood”

Enkele uren na de aanslag op de Ramblas in Barcelona werd ook Cambrils, dat op zo’n 100 kilometer van de Catalaanse hoofdstad ligt, opgeschrikt door een terreuraanval. Een groep van vijf man probeerde er met een busje in te rijden op voetgangers. De wagen crashte echter op een controlepunt van de Mossos, de Catalaanse politie. De terroristen sprongen, gewapend met bijlen en messen, uit de wagen. Bij de confrontatie wist één enkele agent vier van de vijf dood te schieten. De vijfde terrorist ging ervandoor maar werd later neergeschoten.

Overuren

Over de agent die het viertal wist te doden, wordt nu steeds meer bekend. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een vrouw ging, maar dat blijkt niet het geval. Wel was al snel duidelijk dat de man eigenlijk niet aan het werk had hoeven zijn. Nu blijkt dat hij overuren klokte om zijn vrouw en meerdere kinderen te kunnen onderhouden.

Lees ook: Albert, de anonieme held van de Ramblas

Elite-eenheid

Bovendien blijkt de agent, wiens identiteit niet bekend wordt gemaakt voor zijn eigen veiligheid, niet de eerste de beste te zijn. Volgens de Daily Mail diende hij in het Spaans Legioen, een elite-eenheid van het Spaanse leger. Tijdens die periode kreeg hij een uitvoerige wapentraining met allerhande geweren en pistolen. Ondanks deze achtergrond is de agent “niet het Rambo-prototype”, schrijft El Mundo. Hij is er eerder nogal stil.

Agent die vier terroristen doodde krijgt applaus: hij klopte overuren om gezin te onderhouden
Confrontatie tussen agenten en een van de terroristen in Cambrils. Foto: YOUTUBE/FITZROY DAVIES

Lees ook: “Spilfiguur van terreurcel Barcelona reisde geregeld naar België”

Applaus

De heldhaftige daad ging niet ongemerkt voorbij. Toen de agent in de nacht van donderdag op vrijdag terugkwam in het politiebureau van de badplaats Cambrils werd het personeel opgetrommeld om de man te complimenteren voor zijn optreden, waarmee hij mogelijk vele levens heeft gered. Hij ontving van iedereen een daverend applaus.

Door rrln
VOOR ABONNEES