Lotus Bakeries haalt koekjes uit de rekken omdat ze mogelijk gemaakt zijn met eieren die besmet zijn met fipronil

© fvv

Lotus Bakeries haalt een zevental soorten koekjes uit de rekken omdat ze mogelijk gemaakt zijn eieren die besmet raakten met fipronil. Toch is er geen gevaar voor de volksgezondheid, zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

tg

Verschillende winkelketens bevestigen intussen het nieuws en ook Lotus zelf, dat de ganse dag onbereikbaar was, geeft de maatregel nu toe.

“ Het gaat om een beperkt aantal loten Amico, Madeleine, Zebra en mini-frangipane. Het fipronilgehalte ligt net boven de Europese conformiteitsdrempel, maar ver beneden de veiligheidsdrempel. Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid en dus ook geen reden tot bezorgdheid in geval van consumptie”, klinkt het.

Lotus haalt de koekjes uit de rekken maar er komt geen algemene terugroepactie, wat wil zeggen dat mensen die koekjes van Lotus in de kast hebben liggen, die niet terug naar de winkel moeten brengen en dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Ze zijn met andere woorden perfect geschikt voor consumptie.

Madeleinekoekjes

Zowel Lidl, Colruyt als Delhaize hebben intussen enkele loten koekjes uit de rekken gehaald. Het gaat onder meer om zebrakoekjes, madeleinekoekjes en frangipanewafeltjes.

Als nieuwe tests zouden uitwijzen dat de fipronilbesmetting toch groter is dan tot nu toe is aangenomen, kan er wel beslist worden tot een terugroepactie, maar voorlopig is daar dus geen enkele reden toe.

Zaterdag was al bekend geraakt dat in Frankrijk een lot frangipanewafeltjes van Lotus Bakeries uit de rekken was gehaald. De zoetigheden waren in ons land geproduceerd. Het product was namelijk opgedoken op een lijst van het Franse ministerie van Landbouw met producten die sporen van fipronil bevatten. Vreemd genoeg werd het FAVV daar niet van verwittigd. Intussen hebben ze zelf tekst en uitleg gevraagd en gekregen van Lotus.

Aangeboden door onze partners