Wat voerden Younes en tweede terrorist uit tijdens mysterieuze blitzbezoek aan Parijs ?

Foto: AFP

Twee leden van de twaalfkoppige jihadistische cel die vorige week donderdag vijftien mensen doodreden in Barcelona maakten het weekend voor de aanslag een snelle heen-en-terugrit naar Parijs in de Audi A3 waarmee zij enkele dagen later inreden op een groep mensen in de Spaanse stad Cambrils. Waarom ze dat deden, blijft voorlopig een raadsel. Volgens de Franse tv-zender BFMTV staat wel vast dat de twee niet doorreden naar Brussel.

Het onderzoek naar het doen en laten van de terroristen de dagen voor de aanslagen in de regio Barcelona heeft nieuwe informatie opgeleverd. Volgens televisiezender BFMTV hebben twee leden van de terreurcel het weekend voordien een blitzbezoek gebracht aan de Franse hoofdstad.

Een van hen zou Younes Abouyaaqoub geweest zijn, de terrorist die achter het stuur zat van de bestelwagen die tientallen mensen overreed op de drukke Ramblas. Hij reed, samen met een ander lid van de twaalfkoppige groep, in het weekend van 12 en 13 augustus vanuit Catalonië naar Parijs in de Audi 3 die later op zijn dak belandde bij de aanslag in het kuststadje Cambrils. Die aanslag gebeurde luttele uren nadat de bende al veertien doden had gemaakt op de Ramblas in Barcelona. Bij het aanrijden van een groep mensen vielen in Cambrils een dode en zeven gewonden. De vijf terroristen die in de wagen zaten, werden allen door de politie doodgeschoten, de Audi A3 die als wapen was gebruikt, belandde op zijn dak.

Niet in België

Het was al bekend dat de bewuste Audi in het voorafgaande weekend was geflitst door een snelheidscamera bij te binnenrijden van Parijs. Nu achterhaalde de politie ook dat de twee mannen de nacht van 12 op 13 augustus hebben doorgebracht in een hotel in de omgeving van Parijs en dat ze daarna in de hoofdstad boodschappen hebben gedaan in een grote winkel. Wat het eigenlijke motief was van hun korte trip naar Parijs en of ze daarbij andere medeplichtigen hebben ontmoet, blijft voorlopig een mysterie.

Wat voerden Younes en tweede terrorist uit tijdens mysterieuze blitzbezoek aan Parijs ?
Waarom reden Younes Abouyaaqoub en een handlanger het weekend voor de aanslagen heen en weer naar Parijs? Foto: AFP

De speurders zijn er nu ook zeker van dat Younes Abouyaaqoub en zijn handlanger bij hun korte trip niet noordelijker dan Parijs zijn geweest en ze dus ook niet zijn doorgereden naar ons land. Die piste was nochtans reëel omdat de imam van Ripoll, die ervan verdacht wordt de jongeren te hebben geradicaliseerd, in begin 2016 twee maanden in het Brusselse heeft verbleven. Tussen januari en maart vorig jaar preekte hij in de moskee van Diegem, waarna hij wandelen werd gestuurd door de bestuurders van de plaatselijke geloofsgemeenschap.

Terugweg

Na een nachtje Parijs en een bezoekje aan een grote winkel in de hoofdstad keerden de twee meteen weer terug naar Spanje via de normale weg. Op de terugweg werd de nummerplaat van de Audi gelezen door een camera in de buurt van de Puy de Dôme. Daarna werd de auto nog eens opgemerkt in het zuiden van Frankrijk, wat bevestigt dat de terroristen terugkeerden naar Spanje.

De volgende woensdag werd met de ontploffing van een huis in Alcanar waarbij twee van de leden van de terreurcel omkwamen, de aanslagenreeks in gang gezet.

AANGERADEN
Meest recent