Waakhond waarschuwt voor explosiegevaar in Airbus A350

Foto: REUTERS

De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft een waarschuwing afgegeven voor de Airbus A350. Door een mogelijk probleem met oververhitting in de brandstoftank bestaat explosiegevaar.

De waarschuwing heeft betrekking op de eerste generatie van de A350-941, zo blijkt uit documenten op de website van de Europese luchtvaartautoriteit.

Hydraulische pomp

Het door EASA genoemde probleem kan zich voordoen als een hydraulische pomp in het koelsysteem uitvalt en verhitting van de hydraulische vloeistof optreedt. Het koelsysteem bevindt zich in de brandstoftank. Wanneer ook nog het zogeheten Fuel Tank Inerting System (FTIS) uitvalt ontstaat door de combinatie van lucht en vloeistof een acuut explosiegevaar.

EASA heeft vanwege het gevaar een Emergency Airworthiness Directive - de hoogst mogelijke veiligheidswaarschuwing - afgegeven. Alle A350-klanten zijn inmiddels door Airbus op de hoogte gesteld

Software-update

Lufthansa, dat inmiddels met vier A350’s vliegt, heeft volgens de Duitse krant Die Welt al een software-update doorgevoerd om het risico te minimaliseren. Andere luchtvaartmaatschappijen zouden eveneens het probleem kunnen oplossen door de software aan te passen.

Inmiddels zijn wereldwijd ruim honderd A350-900’s in dienst. De noodzakelijke software-update zou de operationele inzet van de toestellen niet negatief beïnvloeden.

Door Nico Tanghe