Stijn Coninx maakt film over Bende van Nijvel: “Dit verhaal moét verteld worden”

Bron © vrt, tvl
  • Overval op Delhaize door Bende van Nijvel

Regisseur Stijn Coninx komt binnenkort met een nieuwe film. De opnames daarvan momenteel volop aan de gang. Centraal in de film: de slachtoffers van de Bende van Nijvel.

De Bende van Nijvel is een groep misdadigers die in de jaren ‘80 meerdere diefstallen, inbraken en overvallen pleegde. Vooral de bloedige overvallen op Delhaizewinkels zijn berucht en schokten heel België. Bij de aanvallen vielen in totaal 28 doden en tientallen gewonden.

Stijn Coninx maakt film over Bende van Nijvel: “Dit verhaal moét verteld worden”
Stijn Coninx

Ook de familie van David Van de Steen kwam daarbij om. In 1985 zag David als negenjarige hoe zijn hele familie werd uitgemoord door de Bende in de Delhaizewinkel in Aalst. Zijn ouders en zus werden koelbloedig doodgeschoten. David schreef er een boek over. Het is dat boek, “Niet schieten, dat is mijn papa”, dat Coninx nu verfilmd. Het idee om dat te doen, dateert al van een paar jaar geleden. Toen Coninx zeven jaar geleden het boek van David las, twijfelde hij geen seconde en ontstond het plan om het verhaal te verfilmen. “Ik kende de zaak, maar ik was toch gechoqueerd”, zegt Coninx op Radio 1. “Het heeft me niet meer losgelaten. Er zijn veel verhalen die verfilmd kunnen worden, maar hij dit verhaal had ik zoiets van “dit moét verteld worden”. Dat voel je nu ook aan de cast en de crew.”

“Noodkreet van slachtoffers”

Het onderzoek naar de Bende verliep destijds in het begin chaotisch en onzorgvuldig. En ook nu is het een onderzoek zonder concreet resultaat. Maar daar ligt de focus van de film niet op. “Het is niet de bedoeling dat wij plots gaan zeggen wie het gedaan heeft. We hebben zeker niet de pretentie dat de zaak door de film opgelost zal geraken”, gaat Coninx in De Ochtend op Radio 1 verder. “Het is eerder een noodkreet van de slachtoffers. Over wat er kan gebeuren als dergelijke terreur toeslaat, iets wat spijtig genoeg nu zeer actueel is.”

Collectieve verontwaardiging

Coninx hoopt ook dat de film op z’n minst collectieve verontwaardiging zal uitlokken, zodat dit andere mensen ertoe kan aanzetten om erover na te denken hoe dit kan in ons land, hoe het kan dat zo’n zware misdaden meer dan 30 jaar later nog steeds niet zijn opgelost. Of dat collectieve verontwaardiging ertoe leidt dat sommigen wroeging krijgen en gaan praten.

Stijn Coninx maakt film over Bende van Nijvel: “Dit verhaal moét verteld worden”
Een deel van de cast van de film

De hoofdrol in de film is in handen van Jan Decleir, die ook al de hoofdrol had in dat andere prestigeproject van Coninx: de film Daens. Het is de eerste keer sinds die film dat Coninx en Decleir nog eens voor zo’n grote film samenwerken. Decleir heeft in de film de rol van de grootvader van David.

Ook Viviane De Muynck en Jonas Van Geel spelen mee in de film. “Het is een heel heftig, maar tegelijk ook heel inspirerend verhaal van een jongen die erin slaagde terug een leven op te bouwen nadat alles wat hij liefhad hem werd ontnomen”, zegt Van Geel aan TV Limburg. “Het is een enorm geschenk om zo’n interessante rol te mogen spelen in deze bijzondere film.”

De opnames zijn dinsdag gestart. De film komt in oktober 2018 in de zalen.

Stijn Coninx maakt film over Bende van Nijvel: “Dit verhaal moét verteld worden”
David Van de Steen Foto: lds
Door lbo