Voor zoontje van actrice Ann Ceurvels was eerste schooldag de hel: “Hij vroeg me of ik hem kon doodmaken”

Bron © radio 1

Foto: pol de wilde - corelio

Miljoenen kinderen en jongeren trekken vrijdag weer naar school. Sommigen kijken ernaar uit, voor anderen mocht de vakantie nog wat langer duren. Voor de zoon van voormalig actrice Ann Ceurvels was die eerste schooldag lange tijd de hel, zo getuigt ze op Radio 1.

Het zoontje van Ann Ceurvels heeft autisme. Voor hij die diagnose gekregen had, was de eerste schooldag voor haar zoon een hel. “Meer dan hel, dat is de hel maal duizend”, vertelde ze aan Annemie Peeters tijdens De bende van Annemie op Radio 1. Het was zelfs zo erg dat haar zoon toen hij 6 jaar was het gevoel kreeg dat hij liever dood wilde zijn. “Hij zat bij mij achter op de fiets en vroeg dan ‘mama, kan je me doodmaken? En met een mes, dan zijn we zeker dat ik dood ben”, getuigt Ann.

Voor zoontje van actrice Ann Ceurvels was eerste schooldag de hel: “Hij vroeg me of ik hem kon doodmaken”
Foto: pol de wilde - corelio

“Na de semirustige cocon van de zomervakantie, van twee maanden thuis, komt de dag dat je naar de slachtbank moet”. Of zo voelde het toch aan voor de zoon van de actrice.

LEES OOK (+). Actrice Ann Ceurvels schrijft open brief aan minister van Volksgezondheid: “Ik maak mij zorgen, voor mijn zoon en vele andere kinderen”

Toen Ann over de moeilijkheden van haar zoon praatte, kreeg ze te horen dat ze zich geen zorgen moest maken, “want elk kind heeft het daar toch moeilijk mee”.

Autisme

Pas achteraf werd duidelijk dat de zoon van Ann autisme heeft. Voor mensen met autisme is verandering, en dus ook de overgang van de vakantie naar opnieuw naar school gaan, vaak moeilijk. Dat was al van voor het begin van het schooljaar te merken. “Hij sliep in de weken voor die periode ook nooit goed. Hij was altijd heel onrustig.”

Sinds de diagnose van autisme werd vastgesteld, konden een aantal zaken worden aangepakt. Zo gaat de zoon van Ann intussen naar ‘autischool’, een school die gericht is op kinderen met autisme.

Voorspelbaarheid

Dingen die op een ‘gewone’ school moeilijk zijn, daar wordt in die school rekening mee gehouden. Zo was het bijvoorbeeld voor de zoon van Ann moeilijk op voorhand niet te weten in welke klas hij zou zitten, wie hij als leerkracht zou hebben. In de autischool is die ‘voorspelbaarheid’, vaak belangrijk voor mensen met autisme, belangrijk. Sindsdien gaat het beter met de zoon van Ann en zal de eerste schooldag morgen, vrijdag, minder een hel zijn dan vroeger.

Door lbo
AANGERADEN