Keniaanse gerecht verklaart verkiezingen ongeldig , president reageert “teleurgesteld”

Bron © BELGA

Uhuru Kenyatta. Foto: AFP

De advocaten van de zittende Keniaanse president Uhuru Kenyatta zijn “teleurgesteld” in het oordeel van het Keniaanse Hooggerechtshof om het resultaat van de presidentsverkiezingen van 8 augustus te annuleren. Het Hooggerechtshof meent dat er onregelmatigheden gebeurd zijn tijdens de stembusgang, waardoor de resultaten “ongeldig en nietig” zijn. Tegelijk gaven de zes rechters wel aan dat Kenyatta zelf geen overtredingen begaan heeft.

“We denken dat deze uitspraak geen wettelijke basis heeft”, aldus Kenyatta’s advocaten. “We hebben het in de rechtbank gezegd, en herhalen het: dit is een politieke beslissing die geen letter aan juridische redenering bevat, maar we zullen de beslissing naleven.”

In een tweet laat Kenyatta’s woordvoerder weten dat de president in de loop van vrijdagnamiddag de natie zal toespreken. Ook de kiescommissie, die “er niet in slaagde, naliet of weigerde de verkiezingen te laten doorgaan in overeenkomst met de grondwet” zal in de loop van de namiddag reageren.

Niet de eerste keer

Vier van de zes rechters volgden oppositieleider Raila Odinga, die bij het Hooggerechtshof protest aantekende tegen de verkiezingsuitslag. Normaal telt het Hooggerechtshof zeven rechters, maar de zevende was door ziekte afwezig. Over 60 dagen moeten nieuwe verkiezingen gehouden worden, oordeelde het Hof.

Het is niet de eerste keer dat het resultaat van presidentsverkiezingen in Afrika ongedaan gemaakt worden door een rechtbank. In Ivoorkust gebeurde dat in 2010, met dat verschil dat de eerste resultaten er toen op wezen dat uitdager Alassane Ouatarra het zou halen van zittend president Laurent Gbagbo. Het Grondwettelijk Hof gaf de overwinning toen alsnog aan Gbagbo, wat leidde tot een burgeroorlog.