Nederlanders sluiten bankautomaten ’s nachts, ons land volgt niet

Bron © BELGA

(themabeeld) Foto: shutterstock

Op tientallen plaatsen in Nederland kan je ’s nachts niet meer “pinnen”, ofwel geld uit de bankautomaat halen. Uit angst voor plofkrakers sluit Rabobank geldautomaten af met onder meer stalen platen en rolluiken. Nog eens tientallen andere geldautomaten zijn uit voorzorg permanent gesloten, meldt Algemeen Dagblad. In België is er geen sprake van bankautomaten die ’s nachts op slot gaan.

Het gaat om plekken waar een explosie flinke gevolgen kan hebben voor omwonenden, zegt woordvoerder Margo van Wijgerden van Rabobank. “Door automaten ’s nachts of permanent te sluiten, willen we criminelen ontmoedigen en de veiligheid voor de omgeving vergroten. We doen dit bij geldautomaten die ’s nachts niet of nauwelijks werden gebruikt.”

In België zijn er geen signalen dat banken ’s nachts geldautomaten sluiten, klinkt het bij Febelfin, de federatie van de financiële sector. Plofkraken, waarbij overvallers geldautomaten opblazen, gebeuren in België amper. “De laatste dateert van 2014”, aldus Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. In ons land zijn geldautomaten uitgerust met een speciaal systeem dat ervoor zorgt dat geld onbruikbaar wordt bij een poging tot plofkraak.

AANGERADEN