Vaarwel luizen: Belg krijgt ze helemaal klein met nieuwe techniek

Een nieuw schooljaar brengt helaas soms een nieuwe luizenplaag met zich mee, maar de beestjes op de hoofdhuid zijn voor Robby Put uit Kuringen geen probleem. Hij heeft een hittebehandeling uitgevonden die de beestjes binnen één week helemaal klein krijgt.

vwh

Robby Put heeft een kappersdiploma op zak, maar heeft van lokken knippen en kleuren niet zijn hoofdberoep gemaakt. Sinds kort komt zijn opleiding wél van pas: de man is de eerste in ons land die luizen op een zeer efficiënte manier weet aan te pakken en werkt in bijberoep als luizenkapper. Hij huurt momenteel een tijdelijk bureau, dat hij inrichtte als ‘kapsalon’ waar kinderen met luizen terechtkunnen.

Met de haardroger

“We zijn nog maar pas gestart en de telefoons en mails komen vlot binnen. Eén ding is duidelijk: in veel gezinnen vormen de luizen een groot probleem omdat ze blijven plakken. Een paar jaar geleden zag ik het ook bij onze kinderen. De middeltjes van bij de apotheek waren de enige opties, maar ze werkten niet. Ik wist dankzij mijn studies echter nog dat luizen niet goed tegen hitte kunnen en ben dan maar wat beginnen zoeken. Van het een kwam het ander: ik experimenteerde met een haardroger. Met succes, want binnen de week waren ze ervan verlost”, zegt Robby.

De expert zegt dat er in totaal twee blaasbeurten nodig zijn. Bij de eerste krijg je al 96 à 97 procent van de luizen en neten dood. Na een week kun je nog een keertje behandelen en reken je ook af met de rest. Dat is goed nieuws maar als je thuis op de luizen van je kinderen begint te blazen, zal je er wellicht geen komaf mee maken.

Geheime techniek

“Er schuilt een techniek achter, die ik me eigen heb gemaakt. Je onder meer moet weten welke temperatuur warm genoeg is om de beestjes te liquideren en hoe je hun snelheid kunt counteren. Uiteraard doe ik de kindjes op geen enkel moment pijn. Ik check met mijn vinger of het niet te warm is”, zegt hij. Robby vertelt nog dat hij op droog haar blaast en soms aan huis gaat bij mensen die de drempel om naar het 'salon' te komen nog te hoog vinden. Na gemiddeld een half uurtje is de eerste fase van de behandeling al afgerond. Neten die blijven zitten, kun je op de klassieke manier verwijderen met een speciale kam. Voor een anti-luizenbehandeling betaal je per kindje 25 euro. Vanaf twee kindjes betaal je per persoon 20 euro. Meer info via de officiële site, waar momenteel nog aan wordt gesleuteld: www.luizenkapper.be

Eerste luizenkapper van België

Een kapsalon waar niet wordt geknipt, geen haren worden gekleurd, maar enkel luizen worden bestreden. Dat is het opzet van De Luizenkapper in Kuringen. “Ik heb een techniek ontwikkeld om luizen en neten te doden met hitte, zonder chemische producten of shampoo”, zegt Robby Put (47).

Aangeboden door onze partners

Lees ook