Vaarwel luizen: Belg krijgt ze helemaal klein met nieuwe techniek

Een nieuw schooljaar brengt helaas soms een nieuwe luizenplaag met zich mee, maar de beestjes op de hoofdhuid zijn voor Robby Put uit Kuringen geen probleem. Hij heeft een hittebehandeling uitgevonden die de beestjes binnen één week helemaal klein krijgt.

vwh

Robby Put heeft een kappersdiploma op zak, maar heeft van lokken knippen en kleuren niet zijn hoofdberoep gemaakt. Sinds kort komt zijn opleiding wél van pas: de man is de eerste in ons land die luizen op een zeer efficiënte manier weet aan te pakken en werkt in bijberoep als luizenkapper. Hij huurt momenteel een tijdelijk bureau, dat hij inrichtte als ‘kapsalon’ waar kinderen met luizen terechtkunnen.

Met de haardroger

“We zijn nog maar pas gestart en de telefoons en mails komen vlot binnen. Eén ding is duidelijk: in veel gezinnen vormen de luizen een groot probleem omdat ze blijven plakken. Een paar jaar geleden zag ik het ook bij onze kinderen. De middeltjes van bij de apotheek waren de enige opties, maar ze werkten niet. Ik wist dankzij mijn studies echter nog dat luizen niet goed tegen hitte kunnen en ben dan maar wat beginnen zoeken. Van het een kwam het ander: ik experimenteerde met een haardroger. Met succes, want binnen de week waren ze ervan verlost”, zegt Robby.

De expert zegt dat er in totaal twee blaasbeurten nodig zijn. Bij de eerste krijg je al 96 à 97 procent van de luizen en neten dood. Na een week kun je nog een keertje behandelen en reken je ook af met de rest. Dat is goed nieuws maar als je thuis op de luizen van je kinderen begint te blazen, zal je er wellicht geen komaf mee maken.

Geheime techniek

“Er schuilt een techniek achter, die ik me eigen heb gemaakt. Je onder meer moet weten welke temperatuur warm genoeg is om de beestjes te liquideren en hoe je hun snelheid kunt counteren. Uiteraard doe ik de kindjes op geen enkel moment pijn. Ik check met mijn vinger of het niet te warm is”, zegt hij. Robby vertelt nog dat hij op droog haar blaast en soms aan huis gaat bij mensen die de drempel om naar het 'salon' te komen nog te hoog vinden. Na gemiddeld een half uurtje is de eerste fase van de behandeling al afgerond. Neten die blijven zitten, kun je op de klassieke manier verwijderen met een speciale kam. Voor een anti-luizenbehandeling betaal je per kindje 25 euro. Vanaf twee kindjes betaal je per persoon 20 euro. Meer info via de officiële site, waar momenteel nog aan wordt gesleuteld: www.luizenkapper.be

Eerste luizenkapper van België

© Boumediene Belbachir

Een kapsalon waar niet wordt geknipt, geen haren worden gekleurd, maar enkel luizen worden bestreden. Dat is het opzet van De Luizenkapper in Kuringen. “Ik heb een techniek ontwikkeld om luizen en neten te doden met hitte, zonder chemische producten of shampoo”, zegt Robby Put (47).

Haren wassen met anti-luizenshampoo van bij de apotheker en daarna goed uitkammen: dat is de meest gebruikte en meest effectieve behandeling als uw kind luizen heeft. Maar Luizenkapper Robby Put uit Hasselt bestrijdt sinds augustus de vervelende beestjes op een andere manier. “Ik heb een techniek ontwikkeld om luizen te doden met hitte”, vertelt hij. “Toen mijn kinderen zelf luizen hadden en kreeg ik ze niet meer weg met producten. Dus ben ik iets anders gaan proberen. De luizen en neten worden verbrand en moeten daarna uitgekamd worden volgens de nat-kam-methode. Binnen de acht dagen is een nabehandeling nodig. Daarna kunnen we zeker zijn dat alle luizen en neten weg zijn. Het voordeel ten opzichte van luizenshampoo is dat ik niet met chemische producten werk. Er wordt gewaarschuwd voor de komst van de superluis, die resistent is tegen shampoo. Tegen hitte kan een luis niet resistent worden.”

Geheim

Hoe de techniek precies werkt, wil Put niet verklappen. “Dat is ons geheim”, zegt hij. “Ik heb een speciale droger juist kunnen afstellen met een maximumtemperatuur. De hoofdhuid mag natuurlijk niet verbranden, maar het moet wel heet genoeg zijn om de luizen, neten en eitjes te verschroeien. In Antwerpen en Nederland heb je een Luizenkliniek waar ze een vergelijkbare behandeling hebben, maar mijn techniek is eenvoudiger en veel goedkoper. Ik heb mijn kinderen en hun vriendjes als proefpersonen gebruikt om de techniek verder op punt te stellen.”

Enkel luizen

Toch is Robby Put is niet fulltime kapper. “Ik ben projectleider in de bouw, maar ben wel kapper van opleiding. En ik heb drie jaar in een kapsalon in het centrum van Hasselt gewerkt”, zegt hij. “Als Luizenkapper start ik nu in bijberoep. Het is niet de bedoeling dat ik ook haren ga knippen of ga kleuren. Dat kan ik wel, maar ik wil mij alleen toeleggen op luizen. Ik ben eigenlijk de eerste Luizenkapper in België.”

Een behandeling kan vanaf 25 euro. “Dan doe ik de hittebehandeling en moeten de ouders daarna wel zelf de dode luizen uit het haar kammen”, zegt Put. “Vanaf 50 euro doe ik de hittebehandeling, gevolgd door de nat-kam-methode. Ik kan ook aan huis komen, of bijvoorbeeld op school om een hele klas te behandelen.”

LEES OOK