ADVIES. "Kan ik iets aan gênante bultjes laten doen?"

Foto: *

"Ik heb al een tijdje een paar witgele bultjes op mijn balzak. Ze zijn enkele millimeters groot en ze doen geen pijn. Eigenlijk merk ik er niks van. Ik denk dat het talgklieren zijn. Momenteel ben ik alleen en maakt het niks uit. Maar ik zou wel graag een relatie hebben. Probleem is dat ik geen vrouw durf aan te spreken omdat ik bang ben voor het moment dat we seks zouden hebben en ze die bultjes ziet. Is er een eenvoudige manier om ze te laten verdwijnen?" Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Op basis van je beschrijving denk ik inderdaad dat het om verstopte talgkliertjes gaat. Maar voor een echte diagnose ga je beter naar je huisarts.

Verstopte talgklieren komen vaak voor. Ze ontstaan wanneer een haarzakje verstopt raakt. Bij elk haartje zit een kleine klier en de talg die zo’n klier produceert, hoopt zich dan op in het zakje, samen met de dode huidcellen die ook niet meer naar buiten kunnen. Het resultaat is een cyste onder je huid. Je kunt ze over je hele lichaam krijgen, overal waar je haartjes hebt, dus ook op je balzak. Mannen hebben er door de band wat meer last van, maar ook voor vrouwen is het een bekend fenomeen. Zodra ze er zijn, gaan ze niet vanzelf weg. Ze hebben eerder de neiging om groter te worden. Er bestaat ook geen zalf of pil die ze laat verdwijnen. Sommige mensen proberen ze uit te knijpen, maar dat is een slecht idee. De kans op een ontsteking is aanzienlijk en bovendien blijft er meestal een deel van de cyste achter.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap. Heb je een vraag voor hem? Mail naar seks@nieuwsblad.be 

Verstopte talgklieren vormen geen risico voor je gezondheid, dus puur medisch gezien is er geen reden om in te grijpen. Maar als ze je storen, kun je ze wel laten wegnemen. Je huisarts of dermatoloog maakt dan een sneetje in de huid en verwijdert de volledige cyste. Dat gebeurt onder lokale verdoving. Zodra de cyste weg is, komt ze niet meer terug. Maar je kunt er natuurlijk wel nog nieuwe krijgen, bij andere haartjes.

Wat je ook kunt doen, is de cystes laten waar ze zijn en werken aan je angsten. Iedereen heeft wel iets aan zijn of haar lichaam dat we liever niet zouden hebben: een striem, een litteken, een moedervlek. En het is normaal dat we schroom voelen om dat te tonen. Zeker als het gaat over onze intieme delen, die bijna niemand te zien krijgt. De vraag is wat je belangrijker vindt: je angsten, of een kans op een nieuwe relatie. Je kunt ook beslissen om het risico te nemen en kijken wat er gebeurt. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek om het te staven, maar ik denk dat de mensen die hier zwaar aan tillen in de minderheid zijn. Het zou kunnen dat je iemand tegenkomt die hier volledig op afknapt. Maar is dat het soort mensen waarmee je een relatie wilt?

Door Alexander Witpas