Vervanging van oude Belgische F-16’s: eerste aanbod van fabrikanten wordt donderdag verwacht

Bron © BELGA

Een F-35 Lightning II van het Amerikaanse Lockheed Martin Foto: BELGAIMAGE

De drie fabrikanten van gevechtsvliegtuigen die nog in de running zijn om de verouderende Belgische F-16’s te vervangen, hebben tot en met donderdag de tijd om een eerste aanbod over te maken aan het Belgische ministerie van Defensie. Drie staatsagentschappen vertegenwoordigen de fabrikanten.

Tegen 14 februari 2018 moeten de verschillende agentschappen uiteindelijk hun ‘Best and Final Governmental Proposal’ overmaken. Op basis daarvan zal de regering - in principe in de loop van het jaar - de opvolger van de F-16 kiezen. De overheid is van plan om 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen te kopen en heeft daarvoor 3,573 miljard euro uitgetrokken. Ofwel iets meer dan 100 miljoen per vliegtuig.

Er zijn nog drie gevechtsvliegtuigen kandidaat om de F-16’s op te volgen. Het gaat om de F-35 Lightning II van het Amerikaanse Lockheed Martin (aangeboden door het F-35 Joint Program Office), de Rafale F3R van het Franse Dassault (door de Direction Générale de l’Armement) en de Eurofighter Typhoon van Airbus (door het Britse ministerie van Defensie).

Aanvankelijk was de aanbesteding (Request for Government Proposal, RfGP) van de Belgische overheid verstuurd naar de staatsagentschappen die vijf vliegtuigbouwers vertegenwoordigen: twee Amerikaanse en drie Europese. De Amerikaanse luchtvaart- en defensiegroep Boeing, die de F/A-18 E/F Super Hornet bouwt, haakte al af. De Zweedse autoriteit die het nieuwe gevechtsvliegtuig voorstelde van de groep Saab, de JAS 39 Gripen E, besliste later om dat toestel uit de running te halen.

VOOR ABONNEES