Uitspraken NSZ-voorzitter “betreurenswaardig en stigmatiserend”

Bron © BELGA

Els Keytsman van Unia (links) vindt de uitspraken van NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws “stigmatiserend”. Foto: belga

“Betreurenswaardig en stigmatiserend.” Zo bestempelt Els Keytsman, directeur van Unia, de uitspraken van NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Mattheeuws vindt het normaal dat handelaars mensen van vreemde origine beter in de gaten houden omdat die groep statistisch gezien het meeste steelt. “Hiermee wordt een heksenjacht geopend op mensen met een andere achtergrond. Dit is etnisch profileren, een strategie waarvan studies hebben aangetoond dat ze niet werkt”, zegt Keytsman.

Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, reageerde woensdag op de masterproef van Dounia Bourabain, studente sociologie aan de VUB, waaruit blijkt dat kledingverkoopsters zich meer uitsloven voor blanke Belgen dan voor klanten van vreemde origine.

Volgens Mattheeuws is het “goed ondernemerschap” van de winkeliers om diegene in de gaten te houden die statistisch gezien het meeste steelt. “En de feiten tonen aan dat het vaak rondtrekkende daderbendes zijn: vaak mannen van vreemde origine.”

“Dat heeft niks te maken met vooroordelen of discriminatie, maar wel met feiten”, vulde ze donderdagochtend aan op de VRT-radio.

“Die uitspraken zijn betreurenswaardig en stigmatiserend”, reageert Unia-directeur Els Keytsman. “Ze verdedigt de aanpak om mensen van vreemde origine vaker in het oog te houden omdat die groep mensen meer zou stelen. Vanwaar haalt zij dat? Op welke cijfers en studies baseert zij zich?”, vraagt Keytsman zich af.

Heksenjacht

“Ze ontketent hiermee een heksenjacht op mensen met een andere achtergrond. Dat is etnisch profileren en verschillende wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat die strategie niet werkt. Men gaat dan zo focussen op één doelgroep dat men mogelijke problemen bij een andere groep niet meer opmerkt. Op die manier vergroot je net de onveiligheid. Je kijkt beter naar het gedrag van iemand dan naar diens uiterlijk.”

Dat Mattheeuws het onderzoek zelf dan nog eens bestempelt als “gekleurd” omdat het is uitgevoerd door een onderzoekster van vreemde origine, is voor Keytsman al helemaal een brug te ver. “Dat is helemaal fout. Alsof iemand die een hoofddoek draagt niet in staat zou zijn wetenschappelijk onderzoek te doen”, aldus Keytsman.

De Unia-directeur roept het NSZ en de retailsector op de studie van Dounia Bourabain “ter harte te nemen” en - bijvoorbeeld door sensibilisering en vorming van het winkelpersoneel - iets te doen aan het “alledaags racisme” in de sector.

AANGERADEN