Stripteaseuses, seks op toilet,...: Nieuw-Zeelandse rugbyspelers veroordeeld voor alcoholgebruik en seksisme

Bron © BELGA

Aaron Smith werd uit de selectie gezet, nadat uitlekte dat hij met een vrouw had afgesproken in de toiletten van de luchthaven Foto: AFP

Een officiële studie heeft donderdag het problematische alcoholgebruik en seksisme van de Nieuw-Zeelandse rugbyspelers aan het licht gebracht. De federatie laat weten dat het grondig werk wil maken van een mentaliteitsverandering.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Kathryn Beck, de voorzitster van de New Zealand Law Society. Ze wil dat de aanbevolen maatregelen binnen de 12 tot 24 maanden worden uitgevoerd. De federatie wil het probleem grondig aanpakken na ettelijke voorbeelden van ongepast gedrag.

International Aaron Smith werd in 2016 uit de selectie gezet, nadat uitlekte dat hij met een vrouw had afgesproken in de toiletten van de luchthaven. Ook een eindeseizoensavond, georganiseerd door de Waikato Chiefs, liep helemaal uit de avond. Een uitgenodigde stripteaseuse klaagde over misplaatste opmerkingen en seksuele aanrakingen door diverse spelers. Er werd ook bier naar haar geworpen.

Het rapport haalt 36 gevallen aan van ongepast gedrag in de afgelopen vier jaar. In meer dan de helft van de gevallen was alcohol een belangrijke factor. Ook incidenten met druggebruik namen de voorbije jaren toe.

De oplossingen die de studie voorstelt zijn gebaseerd op zes pijlers: bevestiging van het leiderschap, ontwikkeling van het individu, welzijn, bewustmaking van de gelijkheid met vrouwen, het gevoel van engagement en ten slotte verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid.

Steve Tew, de CEO van de rugbyfederatie, bevestigt dat het niet makkelijk wordt de gewoontes te veranderen, maar dat “het van moeten is”. “De integriteit, de reputatie en het succes van de sport in ons land hangen ervan af.”

    Meest recent