“Europese regeringen medeplichtig aan massaal geweld tegen migranten”

Bron © Artsen Zonder grenzen

Foto: ISOPIX

De Europese regeringen “voeden een crimineel systeem van geweld” tegen migranten in Libië, stelt Artsen Zonder Grenzen. Door ze tegen te houden en terug te sturen zijn de regeringen medeplichtig aan de mishandelingen, martelingen en verkrachtingen die de vluchtelingen ondergaan.

De migranten die terug moeten keren naar Libië komen terecht in detentiecentra waar hen een hel wacht, schrijft Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen (AZG), donderdag in een open brief aan de Europese leiders. “Wat zij door moeten maken in Libië zou het collectieve geweten van Europese burgers en verkozen leiders moeten shockeren.”

“Verblind door één enkel doel, mensen buiten Europa te houden”, voeden de regeringen “een crimineel systeem van grove mishandeling”, voegt ze eraan toe. Dat komt omdat het beleid in de detentiecentra “verrot is tot op het bot”, aldus Liu. Het is “een bloeiende onderneming” van onder meer marteling, verkrachting, ontvoering en uitbuiting. “En de Europese regeringen kiezen ervoor om mensen in deze situatie te houden”, schrijft de AZG-topvrouw .

“Europese regeringen medeplichtig aan massaal geweld tegen migranten”
Foto: AFP

Pure hypocrisie of cynische medeplichtigheid

De leiders zien het als een succes dat ze het aantal vluchtelingen dat de Middellandse Zee op gaat, hebben teruggedrongen. Maar dat is “in het beste geval pure hypocrisie en in het slechtste geval een cynische medeplichtigheid aan het georganiseerde systeem van mensen te reduceren tot handelswaar van mensensmokkelaars”, klinkt het verder.

Mensonterende omstandigheden

Liu bezocht onlangs zo’n Libisch kamp en schrok van de mensonterende omstandigheden waarin de vluchtelingen moeten leven. “Die mensen worden behandeld als handelswaar. Mannen, vrouwen en kinderen worden lukraak opgesloten, uitgebuit en mishandeld. Ze worden in donkere en smerige ruimtes gegooid zonder enige lucht van buiten en op elkaar gepropt.”

“Europese regeringen medeplichtig aan massaal geweld tegen migranten”
Foto: ISOPIX

Het werd nog schrijnender toen ze met enkele migranten sprak. “Mannen vertelden hoe ze naakt in groepjes rondjes moesten rennen tot ze volledig waren uitgeput en niet meer verder konden gaan. Vrouwen worden verkracht en moeten dan hun familie thuis bellen voor geld om bevrijd te worden. De wanhoop is overweldigend.”

Mensenrechten

Er moet dan ook dringend iets veranderen, benadrukt Liu. “Dit verschrikkelijke geweld tegen hen moet stoppen”, laat ze weten. “Er moet een basaal respect komen voor hun mensenrechten, inclusief toegang tot genoeg voedsel, water en medische zorg. Regeringen hebben verklaard dat de directe omstandigheden van de mensen verbeterd moet worden. Die verbetering is absoluut nog niet in zicht.”

Door rrln
VOOR ABONNEES