Alex Callier terug in The Voice: “Ik laat me dit seizoen leiden door emotie”

Foto: Hollandse Hoogte / Alex Vanhee

VTM spreekt al van ‘the clash of the titans’ nu Alex Callier weer aan boord is in ‘The Voice van Vlaanderen’. Net als Natalia, Koen Wauters en Bart Peeters gaat hij vanaf vanavond op zoek naar de vocale parel die zijn team naar de overwinning kan leiden. “De grain is passé, ik laat me dit jaar leiden door emotie en mensen die écht zijn”, zegt Callier.

“Sommige mensen kopen op hun 45ste een Ferrari, ik ben zo’n zot die een professionele state of the art studio bouwt”, zegt Alex Callier die volop aan het nieuwe Hooverphonic-album aan het schrijven is om binnenkort in die nagelnieuwe studio aan de slag te kunnen gaan. Coach spelen in The Voice is de ideale afwisseling, dus is Callier heel blij dat hij weer aan boord is. “The Voice is heel tijdrovend en in het vierde seizoen kon ik het echt niet in de agenda gepast krijgen”, zegt hij. “Nu lukte het miraculeus. Toen ik zag dat ik het kon doen, heb ik direct ja gezegd. Ik kijk zelf ook heel graag naar The Voice. Niet omdat ik mezelf zo graag op tv zie, maar het is leuk om de achtergrondfilmpjes bij de kandidaten te zien die wij bij de opnames van de blind auditions zelf nog niet te zien kregen. Het is telkens weer een leuke rollercoaster.”

Grain wordt kippenvel

Aan het begin van de eerste aflevering zitten collega-coaches Natalia, Bart Peeters en Koen Wauters stiekem te lachen dat Alex enkel terugkomt omdat hij een nieuwe zangeres voor zijn ‘groepke’ zoekt. Nog niet eens zo vergezocht? “Who knows”, zegt Callier lachend. “Ik zeg nooit nooit, maar dat is zeker niet de reden waarom ik weer meedoe. Natuurlijk zie ik hier opnieuw een hoop talent passeren, maar het gaat niet alleen over zingen. Ik bedoel maar: Natalia is een goede zangeres, maar ik denk niet dat ze zou passen in Hooverphonic. (lacht)In mijn team zitten wel mensen waarvan ik denk: daar moet ik zeker een plaat mee opnemen. Maar het is te vroeg om al te zeggen of er iemand bij zit die bij Hooverphonic zou passen. Alles is mogelijk, ik sluit niets uit. Maar als je weet hoelang we erover gedaan hebben om Noémie te vinden, en hoeveel maanden er daarna nog zijn overgegaan voor ze er helemaal klaar voor was.... Een nieuw nummer zingen, oké, maar je moet ook Mad about You aankunnen.”

Callier lanceerde destijds in The Voice de ‘grain’, maar in deze editie is er een nieuw modewoordje: kippenvel. “Ik laat me dit seizoen inderdaad vooral leiden door emotie”, zegt Callier. “Ik heb ook het gevoel dat het publiek niet meer kickt op posterboys en -girls. Kijk maar naar het succes van Adele en Ed Sheeran, daardoor durven jonge mensen meer. Ze zijn veel minder bezig met hun uiterlijk. Onze generatie was daar misschien wat te veel op gefocust. Nu telt vooral talent, en ik ben bij de blind auditions echt wel een paar keer verbaasd door ongelooflijke talenten. Dat bewijst wat ik al jaren zeg: talent heb je, daar word je mee geboren.”

Callier gaat er prat op dat hij een sterk team heeft dit jaar, dat misschien wel de winnaar levert. “Ik ben heel blij dat ik in mijn team enkele ruwe diamanten heb, maar het is niet de coach die wint, het gaat om de kandidaat. Winnen is bijzaak. Het mooiste is als mensen die bij de blind audi­tions nog niet helemaal overtuigden, achteraf toch met rasse schreden vooruitgaan en iedereen verbazen. Door mijn jaren ervaring hoor ik soms dingen die anderen nog niet horen, en als dat dan tot uiting komt, is dat heel mooi. Dit gezegd zijnde: het blijft een wedstrijd, dus het zou wel tof zijn als Team Alex dit jaar wint.”

INFO

The Voice Van Vlaanderen

VTM, 20.40 uur

Door Jan Ruysbergh
AANGERADEN