Professionals zijn ze niet, maar ze spelen wél op twee grote muziekfestivals

Emiliano (midden) geeft de kinderen van het Takkenorkest vrijwillig les. “We houden de drempel laag: je hoeft alleen interesse te hebben in muziek.” Foto: fvv

Gent -

In 2018 bestaan ze tien jaar maar aan hun speelkalender te zien, vieren ze hun jubileum nu al. De vrolijke muzikanten van Ledebirds staan zondag met het Takken­orkest van hun kinder­afdeling op Parklife. De week daarna spelen de volwassenen onder de stadshal voor OdeGand. “We kleven niet graag een etiket op de muziek die we spelen.”

“Je zal wel horen waar we zitten.” Het antwoord van orkestleider Mattias Laga (47) aan iemand die belt met de vraag waar de Ledebirds repeteren. Samen met een vijftiental kinderen en de Italiaan Emiliano, professioneel drummer, zit Laga woensdagnamiddag in het parkje van het Centrumplein in Ledeberg. Ze houden er de laatste repetitie vóór het Takkenorkest op Park­life speelt.

De Ledebirds repeteren normaal in een lokaal in de Langestraat. Maar het zal de komende uren niet regenen, dus trekken ze naar buiten. Emi­lia­no, die vrijwillig lesgeeft aan de kinderen, laadt trommels en drumsticks in zijn bestelwagen en voert alles één straat verder. Een ­ouder begeleidt de kinderen naar het Centrumplein, waar vijf minuten later de repetitie begint. Een halfuurtje later is alles al afgelopen.

Mensen verbinden

“Dat is lang genoeg”, vindt Laga. “Dan kunnen de kinderen die dat willen nog naar activiteiten van vzw Jong. Want voor alle duidelijkheid: onze jongerenafdeling wil de rol van een muziekschool niet overnemen, maar evenmin dienstdoen als kinderopvang. Interesse voor muziek, daar gaat het om. Als kinderen écht talent hebben, zal ik hen wel stimuleren om de stap naar het echte muziekonderwijs te zetten. Maar wij houden de drempel om mee te doen echt laag.”

Mensen via muziek bij elkaar brengen, zodat ze elkaar leren kennen. Dat was de intentie van muzikant en buurtwerker Mattias Laga toen hij tien jaar geleden in Ledeberg kwam wonen. “Ik ging op zoek naar buurtbewoners met wie ik muziek kon maken. Dat werd een bonte mengeling – in Ledeberg wonen nogal wat nationaliteiten.”

Professionals zijn ze niet, maar ze spelen wél op twee grote muziekfestivals
Mattias Laga: “Zelfs professionele muzikanten vinden het verrijkend om met ons mee te spelen. Daar ben ik wel trots op.” Foto: fvv

“ Ik probeer ervoor te zorgen dat iedereen zijn weg vindt en zich goed voelt. De arrangementen pas ik aan de mogelijkheden van onze muzikanten aan. We zijn vooral met wereldmuziek bezig, al kleef ik er niet graag een etiket op. We werken vaak projectmatig samen met muzikanten uit een bepaald genre. Zo hebben we een pool van 35 muzikanten waaruit we kunnen putten. Soms treden we met vijftien op, soms met vijfentwintig. Het verloopt nogal organisch. Als op de ochtend voor een concert iemand afbelt, fiksen we dat wel.”

Na enkele jaren kwamen er ook muzikanten bij die niet van Ledeberg zijn. Laga: “Mensen zien ons optreden en vragen of ze mogen meespelen. Daar zijn soms ook professionele muzikanten bij. Dat die het nog verrijkend vinden om met ons mee te spelen, daar ben ik toch een beetje trots op.”

Gentse Feesten

Volgend jaar bestaan de Ledebirds tien jaar, maar dit jaar kunnen ze pronken met een goedgevulde agenda. Ze stonden op Coté Jardin in de Bijloke, in de Opera in Gent, het Concertgebouw in Brugge en op Copa­cabana. Zondag speelt hun Takkenorkest op Parklife, de week daarna staan ze op OdeGand en later dit jaar vieren ze 15 jaar Handelsbeurs mee.

“Op de Gentse Feesten hebben we nog niet gestaan. Misschien iets voor volgend jaar: een project met een Gentse muzikant voor de Feesten.”

INFO

www.ledebirds.be

Door Rudy Tollenaere
  • VOOR ABONNEES