De helft van de vrouwen komt bijna nooit klaar: "Mannen, ga aan de slag met die clitoris"

De helft van de vrouwelijke vrouwen komt zelden of nooit klaar, terwijl 85 procent van de mannen bij zowat elke vrijpartij een orgasme krijgt. De helft van de mannen denkt bovendien dat penetratie alleen genoeg is om vrouwen te doen klaarkomen. Werk aan de winkel voor Goedele Liekens, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met condoomfabrikant Durex. “Mannen, ga aan de slag met die clitoris!”

Goedele, doet de helft van de mannen het verkeerd?

“Verkeerd? Tja, zes op tien vrouwen geven aan dat ze niet krijgen wat ze nodig hebben in bed…De heren  bedoelen het wel goed, ze willen het goed doen. Via mijn platform Goedele.com krijg ik zeer veel vragen en de mees gestelde is misschien wel: “Hoe kan ik mijn partner plezieren?” Maar mannen denken nog vaak dat daar alleen penetratie voor nodig is, terwijl vrouwen aangeven dat het de clitoris en de omgeving daarrond is die gestimuleerd moet worden. Bijna driekwart van de vrouwen zegt dat ze fysiek niet de stimulatie krijgt die ze nodig heeft. Dat vind ik jammer: ik heb al zo lang gewerkt als seksuologe en dan denken ze nog altijd dat penetratie de manier is! Dat is evenzeer de schuld van de dames zelf natuurlijk: ze maken hem blijkbaar hun verlangens niet duidelijk””

Hoe helpen we de mannen op de goede weg?  

“Veel mannen weten niet hoe de clitoris eruitziet: het ‘knopje’ aan de buitenkant is slechts het topje van de ijsberg, want inwendig zitten er er allemaal uitlopers. Tot wel 10 centimeter lang. Heel dat gebied moet gestimuleerd worden om in vuur en vlam te geraken, je moet hem als het ware op ‘on’ zetten. Penetratie alleen is niet genoeg als je niet heel dat clitorale complex hebt opgewarmd. Dat kan door orale of manuele stimulatie, door een vibrator of een tintelende gel, neem er je tijd voor!"

Hoe komt het dat sommige vrouwen wel en andere niet vaginaal kunnen klaarkomen?

Er is geen verschil tussen een vaginaal en een clitoraal orgasme, vergeet dat. Als je weet hoe de clitoris eruitziet en dat die uitlopers in en rond de vagina zitten, dan weet je dat die ze zo verweven zijn dat je de twee automatisch tegelijk stimuleert. Natuurlijk voelen vrouwen soms een verschil tussen de plek waar het orgasme vertrekt, maar daarna deint dat uit door ritmische contracties van de hele bekkenbodemspier. Vaginaal, clitoraal, het maakt geen verschil.”

Uit je onderzoek blijkt ook dat vier op de tien vrouwen er niet bij is met haar hoofd.

“Als vrouw moet je natuurlijk ook wel een beetje meewerken, je moet even alle zorgen opzij zetten en in een soort van modus komen waarin je opgewonden kan en wil geraken. Probeer te focussen: niet op je orgasme, maar wel op wat je voelt. Ik adviseer wel eens om een koptelefoon op te zetten met ritmische of psychedelische muziek, zodat je echt in een soort ‘me-bulb’ zit – vergeet je omgeving, je partner en focus op je wat je voelt, dat maakt het makkelijker om je fantasie te gebruiken. Op dat punt mogen vrouwen misschien wat egoïstischer zijn.”

Dan zijn er ook de macho’s die zeggen: “Ze moeten maar eens bij mij komen, ik speel het wel klaar”.

Het is natuurlijk goed dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, maar bij echte macho’s is het orgasme van de vrouw dan de medaille van de man. Dan zie je soms dat vrouwen gaan faken, om hem een plezier te doen. Dat is begrijpelijk, maar dan geef je wel een heel fout signaal.”

Inderdaad, want één op drie vrouwen zegt haar partner te willen verlaten als ze geen orgasme krijgt.

“We zien wel dat vooral jonge mensen meer problemen hebben met klaarkomen. Dat is niet per se slecht nieuws, want het zou kunnen betekenen dat wie langer in een relatie zit, elkaar beter leert kennen en leert ‘lezen’. De toekomst is dus hoopvol. Maar vier op de tien mannen denken vaak ten onrechte dat vrouwen een orgasme niet belangrijk vinden. Terwijl de vrouwen die dat zeggen, vaak diegene zijn die wél een orgasme krijgen. “Als het toch niet uitmaakt, doe me dan maar één”, zoiets. Terwijl vrouwen het wel belangrijk vinden en het zelfs laten meespelen in de beslissing of ze bij een partner blijven. Dat wil niet zeggen dat je elke keer moet klaarkomen, maar als het nooit gebeurt, of als je merkt dat er geen moeite gedaan wordt, loop je toch een risico.”

Je hebt de handen in elkaar geslagen met Durex, dat een gel uitbrengt die clitorale gevoeligheid verhoogt. Wat hoop je te bereiken met dit onderzoek?

“”Ik wil het bruto seksueel geluk verhogen. Iedereen moet krijgen wat hij of zij wil en belangrijk vindt. Ik vind niet dat je moet wachten tot er problemen zijn: een dokter adviseert ook preventief dat zijn patiënten beter niet roken en wat meer bewegen. Ik probeer de drempel te verlagen en seks bespreekbaar te maken. Ik hoop dat mensen dit interview gaan lezen en het naar elkaar gaan doormailen: “Schat, zo is het bij ons niet, hè”. Het hoeft niet te serieus te zijn, zolang je maar praat met elkaar.”

Meer informatie over seks en hoe het echt aan toe gaat, vind je op het platform Goedele.com

 

 

 

Door tib, nkdr
  • VOOR ABONNEES