Deze thriller eist complete geheimhouding van zijn lezers en staat daarmee al zes weken op 1 in Vlaanderen

Al zes weken staat de thriller “Wat jij niet ziet” (Sarah Pinborough), op nummer één in de boeken Top Tien. Dat succes komt deels door een promotiestunt. Op de eerste pagina van het boek legt de Nederlandse uitgever The House of Books de lezers een geheimhoudingsverklaring voor.

“In dit schrijven worden de voorwaarden waaraan je je verbindt als lezer van “Wat jij niet ziet”, uiteengezet. De voorwaarden betreffen de geheimhouding van het manuscript.” Dat staat op de eerste bladzijde van het boek.

Vervolgens krijgt de lezer drie regels opgelegd: 1/ De lezer erkent dat de inhoud van het boek strikt vertrouwelijk is en het exclusieve eigendom van de auteur. 2/ De Lezer stemt ermee in het einde van het boek geheim te houden en dit enkel te bespreken met andere lezers die het einde ook al hebben gelezen.3/ De Lezer zal in het openbaar enkel naar het einde verwijzen in verhullende termen. De twitterhashtag #WTFthatending verdient hierbij aanbeveling.

Extra prikkel

“Die geheimhoudingsverklaring was een idee van de uitgeverij, die het boek in het Nederlands uitbrengt. Die clausule stond dus niet in de originele versie”, zegt Emilie Laddyn van The House of Books. “Toen we dit boek uitbrachten, wilden we het zo krachtig mogelijk lanceren, omdat we er zo sterk in geloofden. Met die geheimhoudingsclausule wilden we de lezer extra prikkelen.”

En dat is gelukt. Zeker in Vlaanderen. Al zes weken staat het boek op nummer één in de fictie Top Tien van de Standaard Boekhandel. Nog nergens elders bezette het boek de koppositie. Ook niet in Groot-Brittannië en de VS waar het boek - zonder de geheimhoudingsclausule - al langer uit is.

Groot geheim

“Wat jij niet ziet” gaat over een alleenstaande moeder die op een avondje uit een man leert kennen en als een blok voor hem valt. De volgende maandag blijkt dat hij haar nieuwe baas is. En getrouwd. Dan leert de alleenstaande moeder de vrouw van haar baas kennen en ontdekt ze een geheim...

Pas op de allerlaatste bladzijde wordt het geheim onthuld. Daarover mogen lezers twitteren met de hashtag #WTFthatending.”Sommigen vinden het een verrassend straf einde. Anderen zijn ontgoocheld”, zegt Emilie Laddyn van The House of Books. Ook recensenten zijn zeer gemengd in hun reacties. Maar ondertussen staat Sarah Pinborougs eerste thriller - de Britse schreef wel al een paar romans en scenario’s - wel op één in Vlaanderen.

Door pom