Stefaan (41) is al drie jaar dood, maar nog steeds tast zijn familie in het duister: “Zijn goedheid kostte hem zijn leven”

  • Stefaan Bekaert werd in 2014 vermoord.
Kortrijk / Menen -

Meer dan drie jaar nadat Menenaar Stefaan Bekaert (41) vermoord werd, weten zijn ouders Roland Bekaert en Christine Vanlaere nog altijd niet precies wat er is gebeurd. Een Nederlands koppel dat terecht staat voor roofmoord, blijft ontkennen.

Meer dan een maand was de Meense vrijgezel Stefaan Bekaert (41) in het voorjaar van 2014 spoorloos. Voor zijn ouders Roland Bekaert en Christine Vanlaere waren het bange weken. Recent na de verdwijning werd zijn auto teruggevonden aan het kanaal Dessel-Schoten in Ravels, maar van de man zelf ontbrak elk spoor. “We bleven hoop hebben, maar tegelijk vreesden we ook het ergste. Stefaan was een veel te goede ziel. Hij zou iedereen geholpen hebben. We hebben hem vaak gewaarschuwd, maar hij bleef maar mensen opvangen die hij totaal niet kende. Zijn goedheid heeft hem zijn leven gekost”, aldus zijn ouders die gisteren aanwezig waren op het proces tegen het Nederlandse koppel dat verdacht wordt van roofmoord op Stefaan Bekaert.

Het was tijdens een reis in de Ardennen dat Stefaan Bekaert het (ex-)koppel leerde kennen. Toen hij vernam dat ze dakloos waren, stelde hij voor om tijdelijk samen met hun minderjarige zoon bij hem te logeren. “We wisten niet dat er opnieuw mensen logeerden bij Stefaan. Hij heeft wellicht niets over willen zeggen”, aldus de ouders.

Schermutseling

Na een intense speurtocht werd de Menenaar vermoord aangetroffen op de zolder van zijn woning, zijn lichaam gewikkeld in een tapijt. Hij bleek om het leven gebracht te zijn met veertien messteken. Uit onderzoek bleek dat zijn bankkaart nog was gebruikt.

Op camerabeelden was te zien hoe de Nederlander Andreas W. geld afhaalde. Hij kon samen met zijn ex-vrouw Adriana K. en hun minderjarige zoon opgepakt worden in Nederland. Daarna werden ze uitgeleverd. De voorbije drie jaar ontkenden ze met klem de roofmoord.

Ook op de inleidende zitting dinsdag op de correctionele rechtbank van Kortrijk schreeuwde W. zijn onschuld uit. Hij geeft wel toe dat er een schermutseling is geweest. Hij beschuldigt het slachtoffer ervan dat hij zijn minderjarige zoon zou hebben willen misbruiken en dat hij een messteek zou toegediend hebben, maar benadrukte dat het slachtoffer toen nog leefde. Zijn ex-vrouw die zich liet vertegenwoordigen door een advocaat beweert dat ze toen al de woning had verlaten.

15 november

De ouders van Stefaan Bekaert hopen antwoorden te krijgen op het proces. “We moeten al meer dan drie jaar met zoveel vragen leven. We willen weten wat onze zoon is overkomen, maar we vrezen dat we nooit antwoorden gaan krijgen.”

Tijdens het volledige onderzoek beroepen de verdachten zich op hun zwijgplicht. Hun minderjarige zoon verklaarde wel dat hij zou geholpen hebben bij het lichaam inwikkelen in het tapijt. Op 15 november wordt de moordzaak gepleit. Het proces kan drie dagen duren.

Door Evelien Vantomme