Donald Trump: “Sancties tegen Noord-Korea stellen niets voor”

Foto: EPA-EFE

De sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Noord-Korea heeft opgelegd, zijn maar klein bier in vergelijking met wat er echt moet gebeuren. Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump.

Als reactie op de grootste kernproef tot nu toe door Pyongyang, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maandagavond unaniem besloten om Noord-Korea nieuwe sancties op te leggen. Zo komt er bijvoorbeeld een handelsembargo op condensaat en aardgascondensaten, een beperking op de uitvoer van ruwe aardolie en een limiet van 2 miljoen vaten geraffineerde aardolieproducten per jaar. Het gaat om een vermindering van ongeveer 10 procent. Het zijn de strengste santies die ooit opgelegd zijn tegen het land.

LEES OOK: VN-Veiligheidsraad keurt nieuwe sancties tegen Noord-Korea goed

In Noord-Korea wordt uiteraard niet enthousiast gereageerd op die maatregelen. Maar volgens Donald Trump heeft de natie van Kim Jong-un echt niet te klagen. “We vinden dat de nieuwe sancties een heel kleine stap zijn en geen grote beslissing. Ze stellen niets voor”, zei de Amerikaanse president dinsdag tegen Reuters. “Ik weet niet of het impact heeft, maar het was wel mooi om te zien dat de stemming unaniem was. Maar de ingevoerde sancties zijn niets in vergelijking met wat uiteindelijk zal moeten gebeuren.”

Door Guy Stevens