Nucleaire test Noord-Korea “16 keer sterker dan Hiroshima”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De nucleaire test van Noord-Korea op 3 september had een kracht van 250 kiloton, of zestien keer sterker dan de atoombom die de Amerikanen dropten op de Japanse stad Hiroshima op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat hebben experts in de Verenigde Staten woensdag gezegd. De nieuwe sancties zullen Noord-Korea overigens niet tegenhouden om het “gevecht tot het einde” verder te zetten, klinkt het in Pyongyang.

Het regime in Pyongyang bevestigde dat de test op 3 september werd uitgevoerd met een waterstofbom. Het was de zesde keer dat Noord-Korea een nucleaire test uitvoerde, wat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bewoog tot nieuwe sancties tegen het communistische regime.

Het Amerikaanse geologisch instituut (USGS) had tijdens die test een aardschok met een kracht van 6,3 waargenomen. Later werd de schok teruggebracht tot 6,1.

“Vreselijke provocatie”

De nieuwe sancties van de V-Raad na die nieuwe test zijn volgens Noord-Korea een “vreselijke provocatie”. De minister van Buitenlandse Zaken liet in een mededeling verstaan dat de VN-resolutie, van Amerikaanse “makelij”, allerlei “verachtelijke en vicieuze middelen” hanteert. Maar dat zal het Noord-Koreaanse regime niet van de wijs brengen en sterkt hen net in de overtuiging “om op deze weg verder te blijven gaan, nog sneller en zonder afwijking, tot het gevecht tot het einde over is”.

  • VOOR ABONNEES