Bakker legt Hitler-taart in etalage en veroorzaakt rel die tot in het Italiaans parlement besproken wordt

Een banketbakker in Italië krijgt bakken kritiek over een taart met een afbeelding op van Adolf Hitler. “Als een klant dat vraagt, dan maak ik dat”, zegt Umberto Avigliano. Politici grijpen het voorval nu aan om de wet die het verspreiden van fascistische afbeeldingen strafbaar maakt er sneller door te krijgen.

Banketbakker Umberto Avigliano uit Maratea, in de Zuid-Italiaanse regio Basilicatav, was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust toen hij de taart bakte en ze in afwachtig tot ze werd opgehaald in zijn etalage legde. Basis was een cake met witte glazuur over. In het midden een foto van Hitler met een roze kader rond in roze slagroom.

“Of er nu een foto van een stervoetballer, een zanger of Hitler op staat, maakt voor mij geen verschil”, zegt hij. “De klant is koning. Wat hij/zij vraagt, maak ik.”

Al snel kreeg hij boze reacties van verontwaardigde klanten die vonden dat het niet kon dat er een taart met de Führer op in zijn etalage lag. Sindsdien blijven ook sommige klanten weg.

“Het was zeker niet mijn idee. Ik heb de taart gebakken voor een klant. Zijn identiteit geef ik niet prijs. Hij had een foto bij die op de taart moest komen. Hij vroeg ook of ik er ‘beste wensen, baas’ kon opzetten. Dat heb ik ook gedaan. Voor wie ze bestemd is en of het niet om een grap gaat of eerder sarcastisch bedoeld was, weet ik ook niet. Hij heeft 30 euro betaald, de prijs was vooraf afgesproken, en is vertrokken met de doos”, zegt Umberto Avigliano.

Wet op fascistische afbeeldingen

Maar daarmee is de kous niet af. Want de rel komt er net op het ogenblik dat het Italiaanse parlement debatteert over een nieuwe wet die het verspreiden van fascistische of nazi-afbeeldingen verbiedt. Ook een nazi-groet maken, zou door de wet verboden worden. Nu is dat nog niet het geval in Italië. In de geboortestreek van Mussolini zijn nog heel wat souvenirs te koop met zijn afbeelding op.

Een aantal politici grijpen het voorval met de Hitler-taart nu aan om de wet die dat verbiedt er sneller door te krijgen.

Banketbakker Umberto Avigliano is er het hart van in. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen te kwetsen”, zegt hij in de Italiaanse media. Hij hoopt dat een aantal vaste klanten die hij kwijt is, begrip zullen tonen. Maar hij begrijpt ook waarom ze zo kwaad zijn, het gaat om ouderen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt.

Door tg
    VOOR ABONNEES