Laurette Onkelinx emotioneel: “Ik ga de politiek verlaten”

Bron © RTBF; Belga

Foto: Photo News

Politica Laurette Onkelinx (PS) heeft deze ochtend tijdens een persconferentie in de Kamer aangekondigd dat ze de politiek zal verlaten. Onkelinx werd erg emotioneel toen ze haar beslissing aankondigde. Op haar vertrek kwamen zowel positieve als negatieve reacties op Twitter.

“Ik zit al 30 jaar in de politiek”, aldus Onkelinx. “Tien jaar advocaat, 7 jaar parlementslid, minister, vice-premier, minister-president, al 22 jaar non-stop. Maar nu heb ik zin in iets anders, ik draai de bladzijde om en laat het over aan de jongere generatie. Ik wil het laatste hoofdstuk van mijn politieke leven schrijven,” lichtte Onkelinx haar beslissing toe.

Actief als militant

Laurette Onkelinx stopt ten laatste na de verkiezingen van 2019 als politica. Ze is momenteel PS-fractieleider in de Kamer en voorzitster van de Brusselse federatie. In principe wordt Laurette Onkelinx in oktober vervangen als fractieleider van de Franstalige socialisten in de Kamer.

Het PS-kopstuk benadrukte wel dat ze nog even actief blijft. Als militant heeft ze het voorzitterschap van de Brusselse PS-federatie aanvaard, een functie die onbezoldigd is. Ze wil de PS nog leiden in de campagne voor de lokale en parlementsverkiezingen in 2018 en 2019.

“Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkheden is”, zei een ontroerde Onkelinx. “Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld”.

Samusocial-schandaal

In juli liet Onkelinx weten dat ze zou kiezen tussen een functie als fractieleidster en voorzitster van de Brusselse PS. Dit naar aanleiding van de zogenaamde decumul, ofwel de beslissing dat politici geen jobs meer zouden combineren. De PS voerde deze maatregel in na het Samusocial-schandaal.

Familie en haar kinderen

“Ik heb altijd van mijn job gehouden”, zei Laurette Onkelinx nog. Ze dankte haar familie en kinderen voor de steun en had ook lof voor de medewerkers, experts en kabinetsmedewerkers die een deel van de weg samen met haar hebben afgelegd.

Gemengde reacties op Twitter

Zowel positieve als negatieve reacties op Twitter op de aankondiging van Laurette Onkelinx dat ze aan het einde van de legislatuur de politiek verlaat.

“Ik juich de beslissing toe van een grote dame, die de Belgische politiek zoveel heeft bijgebracht. De Brusselse PS is fier om @LOnkelinx te hebben”, reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Minder positief is N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel:

Ook bij de andere N-VA’ers vallen negatieve reacties op te tekenen:

Voormalig minister Freya Van den Bossche prijst Siegfried Bracke (N-VA) omdat hij zich positief uitlaat over Onkelinx. Hij tweet: “Ondanks politieke verschillen heb ik altijd de betrouwbaarheid, wijsheid en professionaliteit van Onkelinx geapprecieerd. Ik zal haar missen.” Zelf liet Van den Bossche weten dat Onkelinx de strafste collega is waar ze ooit mee heeft gewerkt. “Intelligent, gedreven empathisch, loyaal, sociaal.”

Door evg