Na krokodil moet nu ook jager dieren uit visvijver weghouden

Foto: zvd

Zelzate -

Na het probleem met de aalscholvers wil de gemeente nu ook de nijlganzen uit de gemeentelijke visvijver aan de Havenlaan weghouden.

Nijlganzen zijn uitheemse dieren. Ze komen origineel uit Afrika, maar kwamen zich in de jaren 1960 in ons land vestigen. Maar ze bedreigen andere inheemse eenden en watervogels en mogen op basis van een Vlaamse wetgeving bestreden en verjaagd worden, tenminste als ze overlast betekenen. De gemeente heeft nu een overeenkomst gemaakt met een Zelzaatse jager om indien nodig deze ganzen neer te schieten. Deze overeenkomst en de afspraken met de jager staan ter goedkeuring op de agenda van de gemeenteraad op woensdag 20 september.

Twee jaar geleden had de visvijver nog te maken met de aanwezigheid van teveel aalscholvers. De beschermde watervogel mocht niet geschoten of gevangen worden, maar hij roofde te veel vis uit de vijver. Daarom bestreed de gemeente de vogel door opblaaskrokodillen of plastic zwanen in de vijver te laten drijven.

De nijlgans behoort volgens het Vlaamse Soortenbesluit echter tot de categorie uitheemse dieren, die hier schade kunnen aan brengen. “Tot voor kort was dit ook zo. De nijlganzen in de vijver bedreigden en verjaagden de jongen van andere inheemse eenden en watervogels”, zegt burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD).

“We hebben daarom deze overeenkomst gemaakt met een jager om, als er opnieuw problemen zijn met deze gans, het dier te laten afschieten”, besluit de burgemeester.

Door zvd