“Sjakie van de chocoladefabriek was eerst zwart jongetje”

Bron © The Guardian, BBC

Roald Dahl wou aanvankelijk zijn hoofdpersonage uit zijn beroemde kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek zwart maken. Dat zegt zijn weduwe. Zijn uitgever zou hem overtuigd hebben om dat niet te doen.

“Zijn eerste Sjakie waarover hij had geschreven was een klein zwart jongetje”, zei Liccy Dahl op BBC Radio 4. Waarom dat is veranderd, wist de weduwe niet. “Het is erg spijtig.”

Biograaf Donald Sturrock, die ook werd geïnterviewd, zei dat Sjakie onder druk van de uitgever blank is geworden. Een zwart jongetje zou lezers minder aanspreken, klonk het.

De originele versie van het boek kreeg toch kritiek voor vermeend racisme. De Oempa-Loempa”s waren in die versie zwarte pygmeeën uit Afrika, wat aan slavernij deed denken. Alleen zij werkten in de chocoladefabriek van Willy Wonka.

Roald Dahl ontkende de racistische ondertoon en heeft ze in een latere editie herschreven als kleine mannetjes die uit de fantasiewereld Loempaland kwamen.

Het boek met als originele titel Charlie and the chocolate factory werd uitgebracht in 1964 en is al verschillende keren verfilmd.

Door jvt
    VOOR ABONNEES