ADVIES. Wat kan ik doen als mijn kind luizen heeft?

Foto: Shutterstock

Help, mijn kind heeft luizen. Wat kan ik doen om ze uit te roeien? BV-kapper Jochen Vanhoudt weet raad.

Tijdens de vakantie spelen kinderen vaak samen en dat kan luizen veroorzaken. Controleer daarom het haar van je kroost al voor de start van het nieuwe schooljaar. Niets gevonden, maar komt je oogappel na 1 september thuis met luizen? Breng snel de leerkracht op de hoogte, zo kan de school andere ouders informeren.

Luizen ontdekken is niet simpel, neten daarentegen kunnen zich minder goed verstoppen. Check op plaatsen waar weinig lucht en licht komt zoals achter de oren en in de hals. Zie je witte bolletjes, dan haal je best een anti-luisproduct bij de apotheek. Die zijn krachtiger dan de middeltjes bij de kapper of grossist en de keuze is groter.

Kammetje

De haren zorgvuldig kammen met een speciale netenkam is de aanvullende fase van de bestrijding. Zo’n exemplaar heeft heel fijne tandjes en haalt de neten uit de lokken. Belangrijk: kam van beneden naar boven en vergeet geen enkele zone op het hoofd. Tip: dit kan pijnlijk zijn voor kinderen. Borstel de haren vooraf knoopvrij.

Verder is het een must om het probleem consequent te behandelen. Je doet er ook goed aan om de lakens, borstels en kleren van je kinderen te ontsmetten. Zo verklein je de kans dat de situatie blijft aanslepen. Koop eventueel een shampoo die preventief werkt tegen een nieuwe luizenplaag. Want als een klasgenootje er nog last van heeft, is de kans op een nieuwe besmetting reëel.

Ook een vraag voor Jochen? Stel ze hier.

Door vwh