Plas in Averbode lokt wel heel speciale vogels

© Eddy Demey

© Eddy Demey

© Eddy Demey

© Eddy Demey

Het heraangelegde Munninckxgoor lokt uitzonderlijke vogelsoorten. Op dit moment zitten er drie zwarte ooievaars, een lepelaar, een flamingo en zilverreigers.

tekst hedwig neesen foto’s eddie meynen

Vogelspotters beleven hoogdagen in de omgeving van het Munninckxgoor. Dat is een van de historische vennen die hersteld werden in het natuurgebied Averbode Bos en Heide.

“Vroeger was op die plaats een maïsakker”, zegt Koen Leysen, educatief medewerker van Natuurpunt. “Met het ven werd de ideale biotoop gecreëerd voor de komst van een aantal uitzonderlijke dieren.”

Sinds een paar weken zitten er drie zwarte ooievaars, maar ook een kleine en een grote zilverreiger en een lepelaar.

Uitzonderlijk

“De zwarte ooievaars overwinteren in Afrika”, zegt Leysen. “Het is uitzonderlijk dat ze op dit ogenblik nog in onze contreien zijn, temeer omdat de omstandigheden om de oversteek te maken de voorbije weken uitstekend waren. Ze hebben opstijgende lucht nodig. Het koude, natte weer maakt het voor hen veel moeilijker, maar niet onmogelijk. Vorig jaar hebben we zelfs begin oktober nog zes dieren zien overtrekken.”

Leysen denkt dat de ooievaars uit de Baltische staten komen. “In Wallonië broedt een honderdtal koppels” zegt hij. “Maar ze maken zeker geen deel uit van die populatie omdat de vogels momenteel louter zuidwaarts trekken.”

In tegenstelling tot de witte ooievaar is zijn zwarte soortgenoot een eerder schuwe bosvogel. “Hij broedt niet in de omgeving van de mens en heeft rust en eten nodig”, zegt Leysen. “Zwarte ooievaars eten zonnebaars en katvis, maar we hebben er al een gezien met een paling. Een beetje vreemd dat ze die soorten in de vennen vinden, omdat die niet in verbinding staan met andere waterlopen. Allicht komen de eitjes van de vissen dus toch mee aan de poten van bepaalde watervogels.”

Donderdagochtend landde ook nog een flamingo op het ven. Koen Leysen denkt dat het om een ontsnapt dier gaat. Hij zat eerst een tijdje aan de Nike-vestiging in Paal. “Je weet echter nooit”, zegt hij. “Aan de Maas is onlangs ook een groep flamingo's gezien.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt