Mezzosopraan Helene Bracke na Ouverture OdeGand: "Ik kan niet wachten tot zaterdagavond"

Gent - "Ik vond het zelf de max. Omringd door fantastische muzikanten en mensen, op zo'n unieke locatie mogen zingen. Wat kan een mens zichzelf nog meer toewensen? Ik heb me echt geamuseerd en kan al niet meer wachten tot morgenavond". Die reactie smste de Gentse mezzosopraan Helene Bracke ons vrijdagavond, iets voor middernacht, twee uur nadat ze op het groot podium boven het water van de Leie, aan de Gras- en Korenlei eerst Habanera uit Carmen van Bizet en Lule Lule had gebracht. Met die laatste Albanese traditional deed ze het publiek op en langs de Leie spontaan in de handen klappen, terwijl ze zelf enthousiast maar niet overdreven theatraal over het podium bewoog. Het was een mooie afsluiter van Ouverture, een soort avant-première van wat het publiek vanavond op het slotspektakel van OdeGand mag verwachten.

Omdat het de vijftiende editie van OdeGand is, en ook een beetje omdat OdeGand door de lezers van De Gentenaar en door een vakjury verkozen werd tot beste evenement én tot Strafste Gentenaar, wilde Gent Festival van Vlaanderen iets terugdoen voor de Gentenaars: een gratis ouverture op vrijdagavond. 500 mensen schreven in voor een betalend ticket, waarmee ze, glaasje bubbels in de hand, het concert vanuit bootjes in de Leie konden volgen. Wie dat wilde kon het concert gratis volgen vanop de kade. Aan de kant van de Graslei stond het publiek tot vier, vijf rijen dik. Geen overrompeling zoals op OdeGand zelf, er was nog makkelijk doorkomen aan.

Dat publiek kreeg niet zomaar een kort voorsmaakje, maar een volwaardig uitgewerkt concert van ruim anderhalf uur. Op het podium Casco Phil, het gerenommeerde Belgisch Kamerorkest. Casco Phil bracht  Slavische dansen van Dvorak, maar ook Bartok, Brahms en Beethoven. 

Tapdansen op Bach

Wie niet gelooft dat je kan tapdansen op Bach, moet zaterdagnamiddag maar eens naar de Sint-Jacobskerk gaan. De Nederlandse Marije Nie zal er bewijzen dat het wel kan. Vrijdagavond danste ze op rode schoenen en in een groene jurk, op het podium op de Leie. Met haar voeten (en lichaam) was ze als het ware  een extra instrument van het Casco Phil orkest. Ongetwijfeld dat dit ook in de Sint-Jacobskerk verwonderde en verbazende reacties zal opleveren.

Tweede soliste was de Gentse Helene Bracke. In een blauwe galajurk  _ wij bibberden bij de 11 gradentemperatuur al onder onze jas en zomerpull _ bracht de mezzosopraan Habanera uit Carmen van Bizet, gevolgd door een bij momenten wel erg opzwepend Albanese traditional Lule Lule. Bracke hoefde het publiek niet echt aan te porren, en dat publiek wachtte niet tot het einde van het nummer om op het ritme van Lule Lule mee in de handen te klappen.

OdeGand. Zaterdag 16 september. Vanaf 13 uur. Gratis outdoor in de Gentse binnenstad. Betalende tickets voor de indoorconcerten. Slotspektakel vanaf 20u45 met een virtuoos a capellaconcert van The Swingles, gevolgd door een optreden van Cameron Carpentier, een Amerikaan die met een digitaal orgel de wereld rondreist. Ook Helene Bracke brengt vanavond nog een aantal nummers. En uiteraard is er vuurwerk, dat dit jaar voor het eerst afgeschoten wordt  op live muziek.

www.odegand.be

Door Rudy Tollenaere, foto David Van Hecke