Hamas bereid tot verzoening met Fatah

Bron © BELGA

Mahmoed Abbas. Foto: REUTERS

Tien jaar na de overname van de controle over de Gazastrook is Hamas bereid zich te verzoenen met Fatah, de partij van president Mahmoed Abbas. Hij bestuurt met de Palestijnse Autoriteit de Westelijke Jordaanoever.

De islamistische Hamas meldde het nieuws zelf via een zondag gepubliceerde mededeling. Hamas is bereid het gesprek aan te gaan over de samenstelling van een ‘verzoeningsregering’ en de organisatie van nieuwe parlementsverkiezingen. Hamas wil de controle over Gaza opgeven en nodigt de Palestijnse Autoriteit om er het bestuur over te nemen.

Concreet zegt Hamas het omstreden administratieve orgaan dat Gaza bestuurt te willen ontbinden. De regering moet dan de macht uitvoeren. “Hamas nodigt de consensusregering uit naar Gaza te komen om onmiddellijk haar taken uit te voeren in de Gazastrook. Hamas aanvaardt de organisatie van algemene verkiezingen”, zegt de organisatie.

Egypte speelde een rol bij de mogelijke dooi. Een Hamasdelegatie onder leiding van topman Ismail Haniyeh is reeds een week in de Egyptische hoofdstad Caïro voor gesprekken met het oog op verzoening. Twee dagen geleden arriveerde ook een team van Abbas.

De Palestijnse president en Autoriteit zijn al sinds 2007 in conflict met Hamas, nadat de islamistische organisatie met geweld de controle veroverd had over de dichtbevolkte landstrook nabij de Israëlisch-Palestijnse grens. Tot op heden draaiden pogingen tot verzoening of het vormen van een regering van nationale eenheid voor beide Palestijnse gebieden uit op een mislukking.

De toenadering komt er nadat Fatah - dat de steun krijgt van het Westen - de druk opgevoerd had op Hamas. Zo schroefde Israël eerder dit jaar bijvoorbeeld op vraag van Abbas de elektriciteitsvoorziening voor Gaza terug. Hij wilde niet langer alleen opdraaien voor de rekening. Mensenrechtenorganisaties waarschuwden nadien voor de gevolgen voor de zowat 2 miljoen inwoners. VN-topman Antonio Guterres bestempelde de situatie bij een bezoek vorige maand als “een van de meest dramatische humanitaire crisissen” die hij ooit gezien had.

Via Twitter zei de Hamas-woordvoerder dat “Hamas hoopt dat de broeders van Fatah zich bereid zullen tonen om onvoorwaardelijke onderhandelingen te starten”.

Hamas richtte het administratieve orgaan pas in maart op. Zeven toplui besturen er de landstrook, maar Abbas beschouwde het als een parallelle structuur die de verzoening verhindert.

Hamas is verzwakt geraakt door Israëlische en Egyptische blokkades, de drie Gazaoorlogen met Israël alsook de internationale isolatie van de organisatie die door het westen beschouwd wordt als een terreurorganisatie.

AANGERADEN
Meest recent