Deze “gezellige” restaurantfoto zet kwaad bloed bij kiezers van extreemrechts

Bron © RTBF.be
  • Vicepresident van Front National Florian Philippot.

Het ziet er gezellig uit: een groep mensen met een glaasje wijn en allemaal lachende gezichten. Toch veroorzaakt onderstaande foto heel wat commotie in Frankrijk. Meer bepaald bij de kiezers van de extreemrechtse partij Front National. Zij vinden het niet kunnen dat enkele kopstukken van de partij verzamelden in een couscous-restaurant in Strasbourg. Want couscous, dat is niet Frans. #Couscousgate.

“Beste couscous van heel Frankrijk.” Dat schreef een militant van de partij woensdag bij een Twitterfoto waarop onder meer vicevoorzitter Florian Philippot en Sophie Montel, een regionaal adviseur, te zien zijn.

Wat de militante waarschijnlijk niet wist, was dat dit “sfeerbeeldje” zou leiden tot kritiek van heel wat kiezers en zelfs een interne strijd binnen de partij deed losbarsten. Terwijl het ene kamp moord en brand schreeuwt omdat het gezelschap het niet-Franse couscous gingen eten, roept het andere kamp op kalmte...

Er kwam zoveel reactie dat Sophie Montel reageerde op Twitter. “Als deze Couscousgate één ding duidelijk maakt, is het wel dat er nog veel werk is binnen onze partij voor we kunnen zegevieren. Bedankt aan iedereen die niet hebben meegedaan aan dit obscurantisme.”

Florian Philippot wenste niet te reageren. “Ik doe niet mee aan deze polemiek die sommige mensen maar wat graag willen voeden. Ik concentreer me liever op het echte werk.”

Door mtm
AANGERADEN