Mama vermoorde Luna (2,5) getuigt in ‘Vermassen’ over daad van Hans Van Themsche

Laurence Van Bree, de mama van de kleine Luna. Foto: Vermassen

Antwerpen -

Van Moord tot Mediacircus, heet de derde aflevering van de docureeks rond strafpleiter Jef Vermassen. Dit keer gaat het over de rol van de media, onder meer in het proces van Hans Van Themsche en de parachutemoord.

Samen met gerechtsjournalisten en ex-cliënten blikt Jef Vermassen terug op grote rechtszaken die massale media-aandacht kregen. Zo waren bij het proces tegen Hans Van Themsche, die in Antwerpen de kleine Luna en haar begeleidster neerschoot, maar liefst 130 journalisten aanwezig, omdat dit het eerste assisenproces rond racisme was.

Strafpleiter Vic Van Aelst vindt dat de zaak abnormale proporties kreeg: “Er was gewoon té veel aandacht.”

Laurence Van Bree, de moeder van de kleine Luna, vertelt hoe ze de media-aandacht voor de moordenaar van haar kind ­beleefde. De vrouw heeft ook vragen bij het proces zelf: “Waarom een assisenzaak? De feiten waren er, het wapen was er. De dader was er en het motief was er.”

Laurence vertelt ook hoe ze jaren na het proces contact had met de moeder van Hans Van Themsche. “Het heeft twee uur geduurd en we zijn in mekaars armen geëindigd. We hebben heel wat gepraat, van moeder tot moeder.”

Vermassen praat ook over het begin van het einde van de volksjury. De grote aandacht voor assisen van pers en publiek zou de rechtspraak kunnen ­beïnvloeden.

INFO

Vermassen

VTM, 21.40 uur

Door tdl
AANGERADEN