Mama vermoorde Luna (2,5) blikt openhartig terug op het proces Hans Van Themsche: “De mediasensatie ging boven het menselijke, dat kwetste”

Hans Van Themsche (links) vermoordde de kleine Luna Drowart in 2006. Haar mama Laurence Van Bree (rechts) blikt in het VTM-programma ‘Vermassen’ terug op het proces. Foto: Pol De Wilde / VTM

In de derde aflevering van ‘Vermassen’, de VTM-docureeks rond strafpleiter Jef Vermassen, komt onder meer de zaak Hans Van Themsche aan bod. Die laatste doodde in 2006 de kleine Luna en haar kinderoppas met een jachtgeweer. Een jaar later ging zijn proces van start onder massale persbelangstelling. Laurence Van Bree, de mama van Luna Drowart (2,5), blikt na elf jaar terug op het proces en de massale media-aandacht: “De sensatie ging boven het menselijke, en dat kwetste”.

“De dag dat we het nieuws vernamen, ging alles heel snel aan het rollen. We zijn van de plaats waar Luna vermoord werd direct naar het politiebureau gegaan. Vlak nadien heb ik aan mijn twee zonen, die nog op de schoolbanken zaten, het slechte nieuws moeten vertellen. Vervolgens zijn we samen met de combi naar huis gereden. Daar stond intussen al heel wat pers voor de deur. We hebben diezelfde dag al snel moeten zeggen: alstublieft, laat ons met rust”, zo getuigde Van Bree dinsdagavond in het programma ‘Vermassen’.

“De verslaggeving rond de moord heb ik de dag zelf niet gezien. Maar later ben ik toch beginnen te volgen. En dan heb ik gemerkt dat er veel verdraaid werd. Zoals bijvoorbeeld de bewering dat Oulematou (de kinderoppas van Luna, nvdr.) zwanger was. Maar dat klopte niet. Sindsdien had ik mezelf opgelegd om er niet te veel meer over te lezen, want ik zou me toch kwaad maken. De sensatie ging boven het menselijke, en dat kwetste.”

Mama vermoorde Luna (2,5) blikt openhartig terug op het proces Hans Van Themsche: “De mediasensatie ging boven het menselijke, dat kwetste”
Hans Van Themsche tijdens de reconstructie. Foto: Photo News

Eerste racismeproces

Een jaar na de moord ging het assisenproces tegen Hans Van Themsche van start in Antwerpen. Voor het eerst staat er in ons land iemand terecht voor racistische moorden. De mediabelangstelling was dan ook ontzettend groot. Er waren maar liefst 136 journalisten aanwezig. Strafpleiter Vic Van Aelst, die destijds ook het proces heeft bijgewoond, vond dat de zaak abnormale proporties kreeg: “Er was gewoon té veel aandacht.”

Jef Vermassen vertegenwoordigt tijdens het proces het vermoorde meisje Luna. Ook hij moest opboksen tegen de gigantische belangstelling van journalisten om de nabestaanden de nodige bescherming te bieden. “Als er een mediaproces gevoerd wordt, dan wil men ook de slachtoffers in beeld brengen. Maar die zijn daar meestal niet mee gediend.”

De mama van Luna zelf had haar vragen bij een assisenproces. “Waarom een assisenzaak? De feiten waren er, het wapen was er. De dader was er en het motief was er. Maar meester Vermassen heeft ons toen moeten uitleggen dat zoiets nu eenmaal de gang van zaken was in België”

Mama vermoorde Luna (2,5) blikt openhartig terug op het proces Hans Van Themsche: “De mediasensatie ging boven het menselijke, dat kwetste”
Luna Drowart werd in 2006 met een jachtgeweer vermoord door Hans Van Themsche. Foto: BELGA

Massamoordenaar

Van Themsche krijgt uiteindelijk levenslang, maar na het proces komt er kritiek. Zo zou de verdachte volgens zijn advocaten geen eerlijk proces gekregen hebben. De grote media-aandacht rond de zaak zou de jury beïnvloed hebben. Vooral Vermassen wordt geviseerd. Hij had in een interview Van Themsche vergeleken met een massamoordenaar. Van Bree heeft daar haar eigen kijk op: “Jef Vermassen doet zijn job, waar hij goed in is. Maar dat verandert niets aan de dood van mijn dochter. Want Van Themsche had al gezegd dat hij mijn dochter gedood had. Dus is er een fair proces gevoerd. Er was op geen enkel moment twijfel”.

Ontmoeting

Laurence vertelde tot slot ook hoe ze pas jaren na het proces contact had met de moeder van Hans Van Themsche. “Het heeft twee uur geduurd en we zijn in mekaars armen geëindigd. We hebben heel wat gepraat, van moeder tot moeder. Ik heb ze blijkbaar veel steun gegeven.”

Door jdb