Amerikaanse koepel van centrale banken draait geldkraan toe

Bron © BELGA

Fed-baas Janet Yellen. Foto: REUTERS

De Amerikaanse Centrale Bank heeft zoals verwacht aangekondigd dat het start met de afbouw van de balans van 4,5 biljoen dollar. Daarmee komt een einde aan de maatregelen die de Federal Reserve trof na de financiële crisis van 2008. De rente blijft onveranderd.

De rente wordt gehandhaafd op 1 tot 1,25 procent. Het besluit was algemeen verwacht op de financiële markten. In juni krikte de centrale bank de rente nog op. De Fed hield vast aan zijn verwachting dat de rente in 2017 nog één keer verhoogd zal worden, waarschijnlijk in december.

De Fed stelde verder dat in oktober zal worden begonnen met het afbouwen van zijn omvangrijke balans van circa 4.500 miljard dollar die werd opgebouwd door het opkoopbeleid. Daarbij kocht de Fed in de nasleep van de financiële crisis staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen op om zo de economie te stimuleren.

Rente geleidelijk verhoogd

Volgens de Fed was het besluit om de rente te handhaven en volgende maand te starten met de afbouw van de balans unaniem binnen het beleidsbepalende comité van de centrale bank. De Fed herhaalde zijn verwachting dat de rente geleidelijk zal worden verhoogd, met waarschijnlijk drie rentestappen volgend jaar.

In een verklaring bij het rentebesluit verklaarde de Fed dat de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aantrekken en dat de economische activiteit dit jaar bescheiden toeneemt. De schade door de zware orkanen Harvey en Irma zal een tijdelijk effect hebben op de economie, maar naar verwachting geen grote impact hebben op de langere termijn.

Verder kwam de Fed ook met nieuwe prognoses voor de economische groei en inflatie. De Amerikaanse economie zal dit jaar met 2,4 procent groeien, terwijl eerder op 2,2 procent werd gerekend. Er wordt voor dit jaar een inflatie voorspeld van 1,5 procent, van een eerder verwachte 1,7 procent. De Fed mikt op een inflatie van circa 2 procent. Naar verwachting van de Fed zal in 2019 die inflatiedoelstelling bereikt worden.

Fed-voorzitter Janet Yellen komt nog met een toelichting op het rentebesluit.

AANGERADEN