Grootschalig onderzoek geopend naar de rol van BNP Paribas in Rwandese genocide

© BELGA/AFP

Franse speurders hebben een grootschalig onderzoek geopend naar de mogelijke medeplichtigheid van BNP Paribas aan de Rwandese genocide in 1994. Dat meldt het Franse gerecht. Bij de genocide kwamen in 100 dagen naar schatting 500.000 tot 1 miljoen mensen om het leven.

mtm

BNP Paribas zou volgens drie ngo’s (Sherpa, Ibuka France en Le Collectif des parties civiles pour le Rwanda) hebben bijgedragen tot de financiering van illegale wapenaankoop in het Afrikaanse land. De Franse bank zou de verkoop van 80 ton wapens van een Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar aan de Rwandese overheid gefaciliteerd hebben.

De verkoop was 1,14 miljoen euro waard en vond plaats nadat de Verenigde Naties een embargo op wapenleveringen voor Rwanda hadden ingesteld. “Dit is geen geval een nieuwe ontwikkeling”, reageerde ze bij BNP Paribas. “We waren dus niet verrast door de beslissing.”

Na de klacht van de drie ngo’s eerder dit jaar werd er al een voorafgaand onderzoek ingesteld, dat wordt nu uitgebreid. Al betekent dat niet noodzakelijk dat er sprake is van schuld of dat het sowieso tot een proces zal komen. Het houdt gewoon in dat de speurders geloven dat extra onderzoek noodzakelijk is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten