Farmasector vreest consequenties van nieuwe Europese maatregel: “Dit is een ramp”

Bron © BELGA - KNACK

Foto: Hollandse Hoogte

Brussel -

Door een Europese richtlijn waardoor vanaf 2019 ook in België geneesmiddelendoosjes er anders zullen uitzien, zal de farma ruim 5 miljard euro moeten uitgeven om aan de richtlijn te kunnen voldoen. Een kost die officieel niet aan de patiënt kan en mag doorgerekend worden, maar die hoe dan ook consequenties zal hebben. Dat schrijft het weekblad Knack, op basis van een artikel in HealthCare Magazine.

De lineaire barcode die we nu kennen, zal geleidelijk verdwijnen. In de plaats komt er een 2D-matrixcode met een uniek serienummer. Bovendien moeten alle geneesmiddelendoosjes verzegeld worden. Dat heeft Europa beslist, in de strijd tegen vervalste geneesmiddelen. Beide maatregelen hebben een stevig prijskaartje.

“Deze maatregel is een ramp voor de bedrijven - zeker de toeleveringsbedrijven - want de investering die ze zullen moeten doen, kunnen ze haast nooit met hun productie compenseren. Ik verwacht dat heel wat bedrijven zullen moeten stoppen en dat firma’s zullen beslissen om bepaalde minder courante geneesmiddelen uit productie te halen omdat de kostprijs de verdienste niet meer volgt”, aldus Luc Beeckmans, supply chain director bij Eurogenerics.

“Ik vrees bovendien dat we, zeker door de krappe deadline, afstevenen op een periode met stockbreuken, middelen die niet meer voorradig zijn en geneesmiddelen die niet langer beschikbaar zullen zijn.”

VOOR ABONNEES