Iran en Irak plannen militaire manoeuvres aan grens met Koerdistan na “illegaal referendum”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Iran en Irak zijn van plan in de komende dagen militaire oefeningen te houden op de grens van Iran met Iraaks Koerdistan. Het eenzijdig uitgeroepen referendum van de Iraakse Koerden werd niet bepaald enthousiast onthaald in Bagdad en Teheran.

De manoeuvres zullen plaatsvinden in drie verschillende streken langs de grens van Iran met het noorden van Irak. Dat meldt een woordvoerder van het Iraanse leger, volgens het persbureau Tasnim. Na het “illegale” referendum moest Iran optreden om zijn grens met noord-Irak te beschermen, aldus de woordvoerder.

Iran heeft, net als Irak, het referendum niet erkend, en heeft Bagdad steun aangeboden. Teheran heeft ook zijn grensovergangen in het noorden van Irak afgesloten en blokkeert het transport van olie uit Iraaks Koerdistan.

De Koerden in Irak hielden maandag een referendum, ondanks tegenstand uit de internationale gemeenschap. Meer dan 92 procent van de stemmers wil dat Koerdistan een aparte staat wordt.

Behalve Iran zijn ook Turkije en Syrië niet opgezet met het resultaat, omdat ze vrezen dat het hun eigen Koerdische minderheden kan aanmoedigen zich af te scheuren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde zaterdag de Israëlische geheime dienst Mossad ervan een rol gespeeld te hebben in het referendum. Israël heeft zich als enige land uitgesproken voor een onafhankelijke Koerdische staat.

AANGERADEN
Meest recent