Donald Malarkey werd 96

Oorlogsheld uit ‘Band of Brothers’ overleden

Een van de leden van de beroemde Easy Company, de oorlogshelden waarover de tv-serie ‘Band of Brothers’ gaat, is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. Het gaat om Donald Malarkey, die een Bronzen Ster kreeg omdat hij op D-Day zijn leven waagde om de Duitse artillerie te vernietigen. Hij stierf een natuurlijke dood.

mtm

Malarkey was een lid van de in 1942 opgerichte Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment van het Amerikaanse leger en vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, Nederland én België. Zijn compagnie werd voor het eerst ingezet op D-Day, de landing in Normandië op 6 juni 1944. Malarkey en co werden met hun parachute achter de vijandelijke linies gedropt en moesten een Duitse batterij kanonnen onschadelijk maken.

Later in de oorlog hield de Easy Company onder meer stand tegen de Duitsers tijdens de Slag om Bastenaken en leidde de groep het tegenoffensief tijdens de Slag om Arnhem (Operatie Market Garden). Voor zijn heldendaden kreeg Malarkey onder meer de Bronzen Ster van de Amerikaanse overheid en werd hij opgenomen in het Legioen van Eer, de belangrijkste oorlogsonderscheiding in Frankrijk.

Malarkey werd na de oorlog achtervolgd door herinneringen aan de strijd en aan gesneuvelde soldaten en vrienden. ‘Band of Brothers’, het boek van Stephen Ambrose en de gelijknamige tv-serie van Steven Spielberg en Tom Hanks over de Easy Company, hielp hem volgens familieleden echter heel wat leed verwerken.

Scott Grimes als Donald Malarkey:

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten