Ze dachten dat het kanker was. Het bleek Playmobil in zijn long te zijn

© Shutterstock

Toen een 47-jarige man die vroeger een verstokte roker was naar de dokter ging met een aanhoudende zware hoest, dacht hij dat hij longkanker had. Het bleek minder ernstig te zijn: er zat al 40 jaar een verkeerskegeltje van Playmobil in zijn long.

adb

In de ‘British Medical Journal Case Reports’ schrijven dokters dat de man vroeger vaak met Playmobil speelde. Het gebeurde blijkbaar weleens dat hij een stukje inslikte. “Hij herinnerde zich dat hij de set met de verkeerskegel kreeg voor zijn zevende verjaardag. Hij denk dat hij het kegeltje kort daarna moet hebben ingeademd.”

Veertig jaar later werd het stukje speelgoed teruggevonden na een scan van zijn longen. Daarop was een donkere plek te zien. Dokters dachten dat het longkanker was. Maar bij een spoedoperatie vonden ze het kegeltje.

Hoe is het mogelijk dat het speelgoed zo lang in zijn longen zat, zonder dat hij het merkte? Volgens de dokters kan het dat de luchtwegen zich op zo’n jonge leeftijd hebben aangepast en gevormd rond het speelgoed. Hij had er dus geen last van, tot hij 39 jaar later een longontsteking kreeg en een hoest die maar niet wegging.

Vier maanden na de operatie, waarbij het stukje speelgoed werd verwijderd, was de hoest zo goed als helemaal verdwenen. “Zijn symptomen verbeterden drastisch”, zeggen de dokters. “En hij vond eindelijk dat stukje Playmobil dat hij al zo lang kwijt was, op de laatste plaats waar hij het verwachtte.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten