Meetjeslandse rockband maakt wilde droom waar

Evergem / Sleidinge -

Voor de Nederlandstalige rockband Woesten!? is het zaterdag 7 oktober een feestdag. Die Meetjeslandse formatie projecteert zijn lang verwachte film ‘Waterlander’, promoot zijn gelijknamige cd en laat van de nummers van dat schijfje en nog andere songs genieten tijdens een aansluitend concert.

“Na de release van onze derde demo kozen we voor een full cd met negen nummers. De teksten daarvan deden onze goesting opborrelen om een film te maken over het rockverleden van de jaren ‘90 in het Meetjesland en de kanaalzone”, zegt Bart Van Damme (48). Die naar Eeklo uitgeweken Sleidingenaar is zanger en songwriter van de band, waarvan Kristof Van Driessche 41) drummer, Nico De Zutter (42) basgitarist en Elia De Mey (26) sologitarist zijn.

Idee van hele band

“Het idee van de film komt van de hele band en het sloeg aan bij directrice Els Buelens en programmamaker Karel Van Poucke van Cultuurcentrum Evergem. Ons project kreeg trouwens prompt de steun van Evergems gemeentebestuur en het provinciebestuur. Voor de realisatie beschikten we toch over een budget van slechts 12.500 euro”, beklemtoont Van Damme.

Filmopleiding

Met zijn oude schoolvriend Peter Ysabie, waarmee hij kort een filmopleiding volgde en die bij The Pink Flowers speelde, had hij een eerste compagnon de route. “Later groeide de crew uit met de ervaren cineasten Alex Teerlinck en Lieven Vanoverbeke. Ons gezamenlijk doel was de nostalgie van onze songs in een film gieten en met het postuum eerbetoon aan zanger Luc De Vos en kroegbaas Willem De Smet tonen dat wat triestig is ook mooi kan zijn. We kozen voor een warm zwart-witversie om te refereren aan de jaren 90 en dus een rock 'n roll verleden van 25 jaar in Evergemse cafés en het Gentse Trefpunt.”

Interessante documentaire

Zeker voor muziekliefhebbers is Waterlander een interessante documentaire die veel herinneringen oproept. Van Damme en Ysabie fungeren als interviewers van onder meer zanger Bart Koubaa en gitarist Frank Zaman van Ze Noiz, gitarist Erik Van Biesen en zanger Jasper Steverlinck. Bart tekent ook voor gevoelige bindteksten, waarin de nostalgie hoogtij viert. De eerste beelden zijn van de veerboot over het kanaal Gent-Terneuzen en het executieoord, maar ook boeiende gesprekken met de uitbaters van muziekkroegen komen aan bod en Evergemse muziekcafés Tierlantijntje, Schransken en 't Kruisken krijgen veel eer. Op vraag kan de film al of niet gekoppeld aan een concert ook elders worden geprojecteerd.

INFO

Filmconcert Woesten!?. Zaterdag 7 oktober om 20 uur in Cultuurcentrum Evergem, Weststraat 31, Sleidinge. www.woesten.be

Door Ivan Vanhove
VOOR ABONNEES