Termont heeft er genoeg van: “Bitsig klimaat sinds N-VA aan de macht is”

Foto: CREDIT: ID/ Lieven Van Assche

Gent - Volgend jaar houdt hij het voor bekeken. Na 42 jaar in de politiek gaat Gents burgemeester Daniel Termont (SP.A) in 2018 met pensioen. Hij heeft het altijd met erg veel plezier gedaan, maar of hij er nu opnieuw aan zou beginnen? “Ik denk het niet”, zegt hij in een interview in de volgende uitgave van NU, de nieuwe weekendbijlage van deze krant. “Het gaat er steeds bitsiger en harder aan toe en dat is niet mijn vorm van aan politiek te doen”, luidt het. “Ik ben ervan overtuigd dat dat komt sinds de N-VA aan de macht is.”

“Mocht ik twintig of dertig jaar jonger zijn, ik zou er niet meer aan beginnen”, aldus Termont. De reden? De bitsigheid in het huidige politieke bestel. “U weet, ik heb een dik medisch dossier achter de rug de laatste jaren: ik heb darmkanker gehad, ik ben aan mijn hart geopereerd, voordien ben ik aan mijn keel geopereerd enzovoort. Los daarvan heb ik ook de politiek zien evolueren naar een bitsig iets, waar men afrekent, waar men op personen speelt. Ik heb een dik vel gekweekt in de loop van de jaren, maar ik heb het er wel moeilijk mee.”

“Mocht u mij vorig jaar gevraagd hebben: spijt het u dat u met pensioen moet gaan, dan zou ik gezegd hebben ja. Want ik doe het ontzettend graag. Als u het mij nu vraagt, dan zeg ik: het spijt me niet dat ik met pensioen zal gaan. De manier waarop er vandaag aan politiek gedaan wordt, is niet mijn stijl. Ik zal hier 42 jaar gezeten hebben in deze raadszaal waar we nu zijn, ik heb hier echt waar 41 jaar ontzettend veel plezier gehad, ook zware discussies gehad, en ik vind dat we ideologisch moeten strijden. Maar de wijze waarop er vandaag persoonlijke aanvallen komen, dat is niet mijn stijl om aan politiek te doen.”

Hoe dat komt? Termont is ervan overtuigd dat die evolutie er gekomen is “sinds de N-VA aan de macht is”. “Permanent niet zeggen waar je voor staat, en wat uiteindelijk uw doelstellingen zijn, maar permanent zorgen dat het de schuld is van de socialisten en van Termont en die permanente aanvallen... Nog eens, ik heb in al die jaren voldoende ervaring om dat allemaal te kunnen relativeren, maar dit is echt niet de stijl van politiek doen die ik gedurende die veertig jaar gewoon was.”

Door mtm
AANGERADEN