Liesbet Aelvoet (36)

  • is getrouwd en heeft twee zonen, Jules (7) en Theo (3)
  • Issue: wil niet consumeren op kap van anderen
  • Voornemen: eerlijke kleren kopen, lokaler eten, vaker stilstaan bij de herkomst van koopwaar

COLUMN. Waarom ik het eten op dit bord niet mocht opeten

“Ziehier, de pastaburger. Geserveerd met nacho’s en een toefje guacamole, een kool-notenslaatje, en afgewerkt met munt en pecannoot.” Klinkt goed. Tot we horen dat de guacamole die “van ’s middags” is. En de munt, die stamt uit een voor de rest leeg glas mojito. Ik vroeg in eetcafé Funky Jungle in Mechelen namelijk om voor een keer de overschotjes die uit de zaal naar de keuken terugkeren te serveren.

Voor onze weekendbijlage Nu probeerde ik een maand geen voedsel weg te gooien en hoe kon ik die periode beter afsluiten dan met een etentje? Maar hé, op restaurant moeten ze toch ook wel met wat overschotten zitten? Geïnspireerd door de Etenschappers van Mondialle vzw die een maand op restjes leefden en zich op restaurant, naar eigen zeggen overheerlijke, overschotjes lieten voorschotelen, waag ik het er ook op.

Dacht ik dit eerst aan een sterrenzaak voor te leggen, dan denk ik ook meteen dat daar toch sowieso niets naar de keuken terugkeert. Haute cuisine staat uiteindelijk niet meteen bekend om zijn ruime porties, en zou toch ook echt zonde zijn om te laten liggen. Fotograaf Jean Van Cleemput bewijst mijn ongelijk: hij maakte “kliekjeskiekjes” in de drie driesterrenzaken in ons land. Dus ja: ook daar eten mensen hun bord niet leeg. Maar zelfs bij die Three Star Restaurant Leftovers kan ik de gedachte niet onderdrukken: wat als een brokje daarvan al uit iemands mond komt?

COLUMN. Waarom ik het eten op dit bord niet mocht opeten

Moet ik me misschien met een krant in een hoekje gaan zetten en het restaurant de hele avond in de gaten houden? Dan zie ik tenminste hoe die eter die er toch wat verkouden uitziet met zijn vork van zijn mond naar dat slaatje gaat om er wat in te pulken. Maar misschien zitten die microbes er al, maar kan ik nog geen hoestbuien of snottebellen bespeuren? Wat niet weet, niet deert. Ik ga pas tegen het einde van de service. Ergens wil ik liever niet zien van wie de restjes zijn, die kok Marjan intussen zo mooi op het bord dresseert.

Maar tussen droom en daad staan, gelukkig voor een keer, wetten in de weg. Opeten mag ik het bord in geen geval. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldt dat dat echt nooit kan. Ook niet op mijn vraag, noch op mijn eigen risico. En neen, ook niet voor bij wijze van dit experiment. Stiekem ben ik een beetje opgelucht. Want hoe lekker het er ook uitziet: het idee dat het van iemand anders bord komt, vind ik een beetje vies. Mijn oorspronkelijke enthousiasme om dit te proberen, werd bij het concreter worden van mijn plan ook steeds kleiner. Ging ik van sterrenrestaurant naar een grotere brasserie om zeker keuze genoeg te hebben, dan belandde ik uiteindelijk in een plantaardig eetcafé, zo zouden er tenminste al geen restjes vlees of vis op mijn bord belanden, want dat is toch wat het snelst bederft? Stel je voor dat die niet in de koelkast hadden gestaan. Die wet, die kan ik dus wel plaatsen.

Maar die pecannoot, die ligt wel naar me te lachen. En het volk dat nog in het restaurant zit, ziet er net, welgemanierd én gezond uit. Een knapperige nacho zou er eigenlijk wel ingaan, nu. Maar het mag niet en Marjan heeft het bord écht alleen voor de foto gemaakt. Omdat ze het thema genegen is en het interessant vindt de afvalstroom – in haar zaak gelukkig maar een stroompje – eens bij te houden. Maar je hoeft het haar dus niet te gaan vragen: je zult bij Funky Jungle geen restjes krijgen. Wat er wel op de kaart staat, is trouwens meer dan de moeite waard. Al was dat al duidelijk af te leiden uit hoe weinig er, onder voldane blikken, naar de keuken terugkeert. Een noot, een erwtje guacamole, chips, brood en pasta. Niet de moeite voor een doggybag. Maar ook onze exclusieve lasagneburger belandt dus, na de fotoshoot, toch in de vuilnisbak.

COLUMN. Waarom ik het eten op dit bord niet mocht opeten

De 10 lessen die De Idealist leerde toen ze een maand probeerde geen eten weg te gooien met haar gezin van vier, lees je zaterdag in onze nieuwe weekendbijlage Nu.