Haar posters hingen op duizenden jongenskamers. Maar vorig jaar stierf ze als een kluizenaar, en niemand die ervan wist

Haar posters hingen op duizenden jongenskamers. Ze feestte met Sinatra en Elvis. De ‘British Bosom Lady’ (Britse rondborstige dame) noemden de Amerikanen haar. Norma An Sykes alias Sabrina (80) was een fenomeen in de jaren vijftig en zestig. Het Britse antwoord op Amerikaanse Marilyn Monroe. Maar nu zijn de Britten in schok. Sabrina is dood. Al een jaar, en niemand wist het.

‘Recluse’ is het woord dat vandaag in elk Britse krantentitel staat, dat bericht over de dood van Sabrina. ‘Kluizenaar’. Zo is Sabrina een jaar geleden gestorven. Vergeten door iedereen. Het staat zo schril in contrast met de bekendheid die ze ooit genoot. “Ze kon niet zingen en nog minder dansen. Maar haar boezem opende alle deuren en harten”, vatte haar ontdekker, de Britse producer Bill Ward Sabrina samen. Hij is trouwens de bedenker van die naam.

Lees verder onder de video.

Sabrina werd 81 jaar geleden geboren als Norma An Sykes in Stockport bij Manchester. Vader was elektromechanicien, haar moeder was naaister. Ze hadden veel last met de kleine Norma An. Het meisje leed aan reuma en had een lichte vorm van polio. Constant zaten ze met haar bij de dokters.

Jongens in het zwembad

“Veel sporten”, zeiden de dokters. En Norma An ging bijna elke dag meer dan een kilometer zwemmen in het lokale zwembad. Eerst ging dat ongestoord. Op haar tiende werd ze zelfs kampioene van Manchester - op het einde van haar leven vond ze dat haar belangrijkste verwezenlijking. Maar eenmaal in de puberteit zwommen steeds meer jongens haar achterna. Norma An was uitgegroeid tot een mooie, rondborstige jonge vrouw.

Ze wist zelf ook wel dat ze aantrekkelijk was en deed daar niet flauw over. Toen ze met haar ouders naar Londen was verhuisd en daar op straat door een fotograaf werd aangesproken voor een sessie naaktfoto’s zei ze “ja”. Maar die sessie leverde niet echt geslaagde beelden op.

BBC-auditie

Kort daarna - Norma An was toen zestien - zag haar moeder een oproep voor audities bij de BBC. Ze zochten een assistent voor Arthur Askey. Hij presenteerde het razend populaire sketchesprogramma ‘Before Your Very Eyes’.

Haar posters hingen op duizenden jongenskamers. Maar vorig jaar stierf ze als een kluizenaar, en niemand die ervan wist
Sabrian als sidekick van Arthur Askey. Foto: Collection Christophel

“We zochten eigenlijk gewoon een dom blondje”, schreef Bill Ward, de producer van het programma in zijn memoires. “Van het moment dat Norma An binnenkwam, wisten we meteen: dit is het, voor dit meisje gaan de Britse jongens en mannen naar ons programma kijken. Zelf al kon het meisje zingen noch dansen. Ze had andere troeven.”

Bill Ward herdoopte zijn ontdekking meteen tot ‘Sabrina’. Naar de gelijknamige film met Humphrey Bogart en Audrey Hepburn. Sabrina moet niet veel doen in het tv-programma. Alleen haar decolleté tonen, de eerste trouwens op de BBC. En wanneer presentator Arthur Askey opmerkingen maakte over haar rondingen moest ze doen alsof ze niet wist waarover hij het had.

Drie maandlonen voor een decolleté-blik

Haar posters hingen op duizenden jongenskamers. Maar vorig jaar stierf ze als een kluizenaar, en niemand die ervan wist
Foto: BELGAIMAGE

Maar Sabrina wist verdomd goed waarover hij het had en kende de waarde van haar rondingen maar al te goed. Mensen waren bereid zeer veel te betalen voor één blik in de decolleté van Sabrina. Toen ze in 1958 aanwezig was bij de opening van een nieuwe winkel in Londen waren 4.000 geïnteresseerden bereid 80 euro te betalen om een glimp van Sabrina te kunnen opvangen. Dat bedrag stond toen ongeveer gelijk aan drie maandlonen van een arbeider.

Sabrina rijfde het geld binnen en verzekerde haar boezem voor een monsterbedrag van 80.000 euro. Ondertussen reed ze door Londen in een witte sportwagen met de nummerplaat S41, een subtiele verwijzing naar haar bh-maat.

Het tv-scherm werd te klein en Sabrina maakt de overstap naar de film. Zij het altijd met bescheiden rolletjes. Zo speelde ze mee in onder andere ‘Blue Murder St. Trinian’, een komedie over een meisjespensionaat.

Eind jaren zestig verhuisde Sabrina naar de VS, waar ze samen met een cabaretgezelschap door het land trok. Daar leerde ze onder andere Elvis Presley en Frank Sinatra kennen. Ze maakte ook even de oversteek naar Australië waar 10.000 mensen haar stonden op te wachten op de luchthaven van Perth.

Sabrina trouwde met Harry Melsheimer, een vooraanstaand gynaecoloog in Hollywood. Een rijkaard met een villa, een yacht en een paar sportwagens. Maar Sabrina bleef deels haar eigen weg gaan. En die leidde uiteindelijk tot een breuk met haar Amerikaanse fans. Toen Sabrina was ingegaan op een bezoek aan Cuba met de communist Fidel Castro, viel ze uit de Amerikaanse gratie.

Verlamd

Ook het huwelijk met de gynaecoloog liep op de klippen in 1977. Sabrina verhuisde van de chique villa naar een armoedig huisje buiten Hollywood. Ze kreeg steeds meer last van haar rug. Toen dokters haar de verkeerde behandeling gaven, sleepte ze hen met succes voor de rechtbank.

Dat kon weinig troost bieden. Sabrina raakte in 1990 verlamd. Toen verhuisde haar moeder van Groot-Brittannië naar Hollywood om voor haar dochter te zorgen. Maar vijf jaar later overleed die. Uiteindelijk kwam nog maar een select groepje vrienden Sabrina bezoeken.

In november vorige jaar is de gewezen pin-up overleden. Nu pas is dat nieuws bekendgeraakt. De vele fans in Groot-Brittannië rouwen in uitgesteld relais.

Door pom